Osiguran novac za trolejbuski saobraćaj do Vogošće

sarajevo trolejbus 1Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Evropske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o financiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekt gradskog prijevoza Sarajevo.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, ministar Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Sarajevske županije te pomoći u zaštiti okoliša.

"Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prijevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekt jedan je od rijetkih koji će utjecati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Sarajeva, ali i posjetioce ovog grada", kazao je Bevanda.

Dodao je da je ovaj projekt od posebnog značaja za stanovnike sarajevske općine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbuske mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinirao javni prijevoz na ovoj relaciji.

Projekt će biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću te izgradnju južne longitudinale.

Prema odredbama ugovora, ovaj kredit od 40 milijuna eura ima rok otplate 25 godina, uključujući greis period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(Fena)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top