Počela rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Dolina i Magribija

dolina ulica centar sep 24 19

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Enver Hadžiahmetović su danas ozvaničili početak radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Dolina i Magribija (Mjesna zajednica „Marijin dvor).

Ovo je projekat čiju prvu fazu zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture u iznosu od 735.576 KM.

"Zadovoljni smo da smo nakon projekta obnove Ulice kralja Tvrtka započeli sa ovim projektom u ulicama Magribija i Dolina na Marijin dvoru. Vrijednost prve faze ovih radova je nešto više od 730.000 KM, dok je za drugu fazu obezbijeđeno 600.000 KM. Od ovih sredstava Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo će izdvojiti 500.000 KM dok će ostala sredstva obezbijediti Općina Centar. Nakon rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže slijedi asfaltiranje ove dvije saobraćajnice, te rekonstrukcija mreže u Kranjčevićevoj ulici", kazao je načelnik Ajnadžić.

Projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Dolinoj i ulici Magribija predstavlja jednu komunalnu cjelinu zajedno sa Kranjčevićevom ulicom koja je sljedeća na redu za rekonstrukciju.

"Već duže vremena je bilo govora o projektima u ove tri ulice koje se moraju raditi u paketu. Prije dva mjeseca smo okončali sve pripreme i ovdje će naše preduzeće osim nadzora raditi i priključke na novu vodovodnu mrežu. Za građane je važno da tokom ovih radova neće biti prekida u vodosnabdijevanju osim u periodu od nekoliko sati kada budemo priključivali njihove stambene objekte na novu mrežu", objasnio je Hadžiahmetović.

Projekat rekonstrukcije je uradilo pomenuto komunalno preduzeće, dok je za nadzor zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

"Sa dolaskom nove uprave u preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ krenuli smo u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. Nakon što smo u roku od 20 dana završili rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na dijelu Ulice Koševo danas smo započeli sa ulicom Dolina i Magribija što predstavlja nastavak uspješne saradnje između Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS i Općine Centar. Sveukupna vrijednosti svih radova na zamjeni kanalizacione i vodovodne mreže i asfaltiranju ulica Dolina, Magribija i Kranjčevićeva iznosi oko 4 miliona KM", izjavio je ministar Mandić.

Nadležna Služba za javne nabavke, zajedničke poslove i informatiku Općine Centar je provela proceduru javne nabavke odabira najpovoljnijeg izvođača radova i tom prilikom je odabrana građevinska firma „Mibral“ iz Sarajeva sa čijim direktorom je potpisan i ugovor za izvođenje pomenutih radova za šta imaju rok od 60 kalendarskih dana.

Služba za urbanizam i zaštitu okoliša je okončala proceduru izdavanja potrebnih dozvola za izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne i separatne kanalizacione mreže, što podrazumijeva fekalni i kišni odvod. Kako je predviđeno, u Ulici Magribija biće položeno gotovo 230 metara nove cijevi, a u Dolinoj ulici oko 200 metara. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je zbog najavljenih radova izdalo rješenje o privremenoj izmjeni režima saobraćaja motornih vozila u ove dvije ulice u centru grada.

U ponudi pomenute odabrane firme rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Dolinoj ulici će iznositi gotovo 419.000 KM, a za radove u Magribija ulici biće izdvojeno 316.630 KM. Tokom dana su radnici firme „Mibral“ započeli sa radovima na realizaciji ovog projekta u Dolinoj ulici od raskrsnice sa Ulicom maršala Tita.

Za realizaciju ovog projekta načelnik Ajnadžić, ministar Mandić i direktor Hadžiahmetović su potpisali sporazum o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u navedenim ulicama, kojim su utvrđene međusobne obaveze svih učesnika u realizaciji projekta.

Današnjem obilasku su također u ime Općine Centar prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i njen zamjenik Mustafa Mulić, kao i vijećnici Dževad Topić i Ahmed Gerin.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top