Počeli radovi na asfaltiranju dijela Kranjčevićeve ulice

kranceviceva ulica mar 19 20

Danas su započeli radovi na asfaltiranju Kranjčevićeve ulice, na dijelu između ulica Alipašine i Fra Anđela Zvizdovića u dužini od oko 460 metara.

Za realizaciju ove prve faze projekta Općina Centar je izdvojila 517.300 KM, dok je za realizaciju kompletnog projekta u usvojenom budžetu Općine Centar za 2020. godinu planirano milion konvertibilnih maraka za potpunu obnovu Kranjčevićeve ulice, odnosno postavljanje novog asfalta.

"Bez obzira na vanrednu situaciju koju je izazvala pandemija koronavirusa, što nas obavezuje na visoke mjere predostrožnosti i preventivu, mi moramo raditi i proizvoditi novu vrijednost. Jako smo zadovoljni što danas počinjemo definitivno rješavati problem koji je činio građane općine Centar nesretnim, kada je u pitanju ova saobraćajnica koja je do sada bila raskopana, i zahvalan sam našim sugrađanima na njihovom strpljenju. Danas smo započeli sanaciju kolovoza i pješačke staze na ovom dijelu putne komunikacije. Projektom i potpisanim ugovorom rok za završetak ovih radova je 60 dana, ali ćemo od izvođača radova tražiti da radi u dvije smjene u punom kapacitetu kako bi ovaj rok bio što kraći. Također, planiramo nastaviti drugu fazu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Kranjčevićevoj ulici od objekta Osnovne škole „Isak Samokovlija“ u Fra Anđela Zvizdovića do raskrsnice sa Ulicom Halida Kajtaza", objasnio je Ajnadžić.

Procedurom javnih nabavki odabira najpovoljnijeg izvođača radova izabrana je građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka, dok je za nadzor ovog projekta zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

Kako je predviđeno projektom, tokom realizacije ove faze asfaltiranja dijela Kranjčevićeve ulice biće izvađeni postojeći ivičnjaci, uklonjeni ostaci starog asfalta, te podloge na saobraćajnici, umjesto koje će biti ugrađen novi tamponski sloj. Nakon toga će biti ugrađeno 1.156 metara novih ivičnjaka gdje je također planirana ugradnja i izdignutih ivičnjaka zbog sprečavanja nepropisnog parkiranja motornih vozila. Za adekvatnu odvodnju površinskih i podzemnih voda planirana je ugradnja drenažnih cijevi, te izrada 14 uličnih slivnika kao i nivelacija postojećih šahtova, šibera i rešetki. Na kraju radova na saobraćajnici biće položena dva sloja novog asfalta. Iscrtavanje horizontalne saobraćajne signalizacije je zadnji korak u realizaciji ovog projekta.

Duž ove ulice, na pomenutoj dionici između ulica Alipašina i Fra Anđela Zvizdovića, je prethodno realizovan projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na osnovu sporazuma o realizaciji projekta kojeg su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Enver Hadžiahmetović.

Današnjem obilasku gradilišta osim predstavnika Općine Centar i izvođača radova, također je bila prisutna i predstavnica Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, koje je finansiralo rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na dijelu Kranjčevićeve ulice.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top