Pogledajte kako izgleda poddionica Drivuša - Klopče na Koridoru 5C

drivusa klopce 5CZavršeni su svi radovi na prvim kilometrima Zeničke zaobilaznice, odnosno poddionici Drivuša – Klopče autoputa na Koridoru 5C, koji je najveći projekt i gradilište u cijeloj BiH.

I dok su radovi na prvoj poddionici, kojom će budući autoput A1 zaobilaziti Zenicu, završeni, a pogled s obližnjih zeničkih naselja fascinira, sva energija i ljudstvo usmjereni su na drugu poddionicu. Onu od Klopča do Donje Gračanice.

Riječ je o jednom od najzahtjevnijih građevinskih objekata na kompletnoj trasi budućeg Koridora 5C, koji se veže za vijadukt Pehare, nakon čega slijede tunel i vijadukt Ričice te tunel Pečuj.

Po završetku radova na preostalim dionicama, što neće biti prije 2021. godine, Zenička obilaznica će se moći koristiti kao cjelina.

Kako kažu iz Autoceste FBiH, najzahtjevnije građevine na toj dionici su bile most Drivuša dužine 650 m i vijadukt Perin Han dužine 400 m. Njihova je širina 13,6 m. Trasa autoceste poddionice nakon odvajanja rampe nastavlja prema mostu Drivuša, koji premošćuje rijeku Bosnu.

Prvi put na ovim prostorima jedan most se gradio po sistemu "polje po polje" korištenjem pokretne skele ili MSS skele (Movable Scaffolding System). Skela je naručena u Norveškoj te brodom dopremljena u luku Ploče, odakle je u dijelovima, pomoću 45 tegljača, dovezena na gradilište, gdje su je radnici sastavljali čak tri mjeseca.

"Ono što je obilježio izgradnju ove dionice jesu geološki vrlo složeni terenski uvjeti koji nisu detaljno obrađeni u glavnome projektu pa je trebalo mijenjati projektnu dokumentaciju, kao i klizišta što je uzrokovalo neželjene zastoje na izgradnji otvorene trase autoceste", saopšteno je iz Autocesta.

Broj radnika koji je direktno radio na izgradnji poddionice je 150, a indirektno više od 300 radnika, a izvođač radova bio je je Hering d.d. Široki Brijeg.

Vrijednost ugovora je 33.527.849,36 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER).

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top