Poništen tender za gradnju Sarajevske zaobilaznice

radovi na putu ilustracija

Ured za razmatranje žalbi BiH prihvatio je žalbu širokobriješke kompanije “Hering” i poništio tender za gradnju preostalog dijela Sarajevske zaobilaznice na dionici Vlakovo - Mostarsko raskršće, saznaje “Dnevni avaz”.

Žalba je usvojena 17. jula ove godine, a tender za izvođenje radova objavljen je 28. marta prema nalogu “Autocesta FBiH”.

Vrijednost radova na ovoj dionici je 21,5 miliona maraka, a posao je u maju bio dodijeljen sarajevskoj firmi “Euro-Asfalt” kao najpovoljnijem ponuđaču.

No, nakon žalbe “Heringa”, utvrđeno je da je žalba ove firme opravdana i da ispunjavaju sve uvjete i zahtjeve propisane tenderskom dokumentacijom.

Riječ je o dionici Butila - Vlakovo - Mostarsko raskršće, koja je podijeljena na dva lota 3a i 3b. Dionica lota 3a Butila - Vlakovo, podsjećamo, izgrađena je u sklopu autoputa na Koridoru 5C i puštena je u upotrebu još sredinom 2014. godine.

No, dionica Vlakovo - Mostarsko raskršće nikad nije ugledala svjetlost dana i opet će, kako stvari stoje, biti izgubljena još jedna godina.

Dužina dionice je 1,44 kilometra, a na njoj su predviđena dva vijadukta Rogačići 1 i Rogačići 2, dužine od po 140 metara. Gradnjom ove dionice omogućit će se bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru 5C sa mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama.

Rasterećenje saobraćaja

Gradnjom ove zaobilaznice omogućit će se i direktna veza za vozila koja prema petlji Vlakovo na autocesti dolaze s kružnog toka na Mostarskom raskršću, odnosno iz pravca Kiseljaka, Rakovice, Pazarića i Hadžića.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top