Potpisan okvirni sporazum za izgradnju kružnog toka kod KJKP „Gras“,

kruzni tok gras mart.2023U Općini Novi Grad Sarajevo potpisan je okvirni sporazum za izvođenje radova na izgradnji kružnog toka kod kantonalnog preduzeća „Gras“, na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velih drveta. Radi se o prvom, od dva kružna toka koja će se u ovoj godini graditi u ulici Džemala Bijedića, gdje je ranije urađena rekonstrukcija i proširenje kilometar saobraćajnice sa dvije na četiri trake i kružnim tokom na ulazu u Bingo City Centar Sarajevo.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Semir Efendić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i predstavnik izvođača radova firme „Mevludin Commerc” d.o.o. Sarajevo Elvir Bučan.

Načelnik Efendić kazao je da se radi o primarnom gradskom saobraćaju kroz općinu Novi Grad, te da je ulica Džemala Bijedića drugi koridor koji se otvara kroz Novi Grad, pored bulevara Meše Selimovića, glavne saobraćajnice kojom se odvija tramvajski saobraćaj.

„Mi smo ranije kao Općina ušli u taj projekat, u sporazumu sa ministarstvom Općina je preuzela obavezu implementacije projekta, dok ministarstvo saobraćaja KS i Direkcija cesta KS većinski finansiraju realizaciju ovog projekta. Ranije je izvršena rekonstrukcija i proširenje ulice Džemala Bijedića u dužini od oko kilometra, od IX transverzale pa do preduzeća „Gras“, a u ovoj godini bi trebali raditi izgradnju dva kružna toka. Danas potpisujemo ugovor za kružni tok na lokalitetu kod preduzeća „Gras“, dok je za drugi kružni tok koji će se graditi na drugom kraju rekonstruisanog dijela ulice Džemala Bijedića, na spoju sa IX transverzalom, pri kraju procedura javne nabavke. Ukoliko ne bude nekih proceduralnih razloga da se to produži, ubrzo će biti potpisan i drugi ugovor. Bit će to dva kružna toka, pored postojećeg u ulici Džemala Bijedića“, rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da ulica Džemala Bijedića ostvaruje vezu sa IX transverzalom, čija izgradnja je u toku i njena veza sa gradskim autoputem, tako da se ovim projektom kroz cijelu općinu Novi Grad dobija jedan novi koridor primarnog sabraćaja, koji je važan ne samo za Novi Grad nego i za cijeli grad Sarajevo. Kada bude u funkciji IX transverzala, ovaj kružni tok imat će značajnu ulogu da primi sav taj saobraćaj, da rastereti veliki broj vozila koja ulaze u grad, a u isto vrijeme i izlaz iz grada će biti olakšan, od same raskrsnice kod „Grasa“ pa sve do autoputa.

Projekat izgradnje kružnog toka kod „Grasa“ je složen i zahtjevan projekat obzirom da podrazumijeva značajno proširenje saobraćajnog pojasa unutar kruga preduzeća „Gras“ i na mjestu gdje se sada nalazi manja stambena zgrada. Ti objekti će biti uklonjeni, kao i izmještanje svih podzemnih inastalacija.

Također, uz izgradnju kružnih tokova, planiran je nastavak proširenje ulice Džemala Bijedića sve do granice sa Općinom Novo Sarajevo, još oko 500 metara, do pijace Kvadrant, gdje će postojeći kružni tok biti rekonstruiran i proširen.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta kazao je da će Ministarstvo saobraćaja zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo raditi na zajedničkim projektima, što pokazuje njihovo jasno opredjeljenje da građanima daju saobraćajnice onakve kakve zaslužuju.

,,Zadovoljstvo mi je uvijek kada potpisujemo bitne i dobre stvari za sve naše građane u Kantonu Sarajevo. Moram istaći zadovoljstvo saradnje sa načelnikom i općinskom administracijom u Novom Gradu. Bez dobre saradnje i općinske administracije i Ministarstva saobraćaja ili bilo kojeg ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo, teško se mogu realizirati bitni i dobri projekti. Mi ćemo u ovoj i idućoj godini faktički investirati više od 20. miliona konvertibilnih maraka kao Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Danas potpisujemo jako bitan dio koji se odnosi na najveću poveznicu koju će građeni osjetiti u smislu izgradnje saobraćaja od rata do danas. Vrlo brzo ćemo moći kod „Grasa“ skrenuti desno i doći na autoput za tri minute“, rekao je Šteta.

Eldin Bučan, zamjenik direktora firme ”Mevludin Commerc” zahvali se Općini Novi Grad Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo na ukazanom povjerenju.

,,Nastojat ćemo da ovaj projekat završimo u što kraćem roku i što kvalitetnije. Projekat je jako složen, samim tim što je velika frekvencija saobraćaja zastupljena, te da će se raditi uklanjanje i jednog objekta. Nadam se da ćemo uspjeti, naše dugogodišnje iskustvo nalaže da smo spremni i da možemo odgovoriti zadatku”, kazao je Bučan.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top