Potpisan ugovor: Počinje izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

rekonstrukcija tram pruge sa maj 09 23 6

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas ugovor za izvođenje radova na tramvajskoj pruzi Ilidža-Hrasnica s konzorcijem turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

U još jednom od historijskih dana za infrastrukuru Kantona Sarajevo, ministar Šteta je podsjetio na važnost ulaganja i konstantnog rada za interese građana.

"Ovo je veliki dan za naš kanton. Sjećam se početaka kada smo pokrenuli ovaj projekt, koliko je bilo otpora, izazova, opstrukcija i potpunog nepovjerenja da će pruga do Hrasnice, nakon 40 godina raznih priča i obećanja, postati stvarnost. Uprkos svim izazovima, uspjeli smo doći do ovog trenutka. Ponosan sam što sam danas tu, što smo potpisali ugovor za još jedan projekt koji će stanovnicima našeg kantona, posebno stanovnicima Ilidže, Butmira, Sokolović Kolonije i Hrasnice, koji su toliko priželjkivali ovu prugu, olakšati svakodnevnicu i poboljšati standard života", istakao je ministar Šteta, nakon potpisivanja ugovora.

U septembru prošle godine izabran je izvođač radova, konzorcij turskih kompanija.

"Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. i Yapiray su ponosne što su na zahtjevnom međunarodnom tenderu izabrane za izvođača radova tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Imamo 57-godišnje međunarodno iskustvo u izgradnji željezničkih pruga, vlastite tehnološke i proizvodne kapacitete, veoma pozitivna iskustva širom svijeta, a posebno se radujemo početku radova u Bosni i Hercegovini i Sarajevu", izjavio je Miralem Đogić, u ime izvođača radova.

Rok za izgradnju pruge prema potpisanom ugovoru je 18 mjeseci.

Početak radova na izgradnji tramvajske pruge očekuje se nakon završetka istražnih radova, projektiranja i provedenih pripremnih radnji, u skladu sa tehnološkim i dinamičkim planom izvođača radova.

"Konstantnim radom, djelima, a ne samo pričom, nastavljamo stvarati nove vrijednosti i ostavljati ih generacijama koje dolaze", zaključio je ministar Šteta.

Nova tramvajska pruga bit će duga 12,9 kilometara, na njoj će biti izgrađeno 20 novih tramvajskih stanica i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici.

Cijeli proces proveden je u skladu sa procedurama i pravilima EBRD-a, a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 26.201.054,52 EUR-a bez PDV-a.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top