Izgradnja jedne od najmodernijih kotlovnica u regiji ''Alipašin Most 1''

kotlovnica otoka_toplane_sarajevo_visualU novogradskom naselju Otoka punom parom radi se na izgradnji jedne od najmodernijih kotlovnica u regiji „Alipašin Most 1" (AM1) čija je vrijednost gotovo pet miliona maraka. Naša ekipa jučer je posjetila gradilište, gdje smo zatekli radnike koji užurbano rade na tome da bi se radovi okončali do 30. oktobra kako je i planirano. Prema najavama iz preduzeća „Toplane", kotlovnica će probno biti puštena u pogon 1. oktobra.

Bez kašnjenja

Šef gradilišta Aziz Muratspahić iz firme „Džena", koja je angažirana na ovom projektu, kazao nam je da se trenutno prave trakasti temelji zajedno s coklenim zidom.

"Nakon temelja radit će se na izradi armature za buduće stubove. Priprema se temeljni dio za betoniranje ploče. Što se tiče dimnjaka, radove izvodi druga firma. Svi radovi odvijaju se propisanom dinamikom, bez kašnjenja" – rekao je Muratspahić.

Da se radi o najkompleksnijem i najvećem poslijeratnom energetskom projektu u KS, potvrdio nam je i direktor „Toplana" Admir Džubur. Kazao nam je da se u okviru radova na izgradnji slobodnostojeće plinske kotlovnice gradi i magistralni vrelovod „AM1" dužine 564 metra, kojim je predviđeno zagrijavanje objekata u naselju Otoka.

Priključni vrelovod

"Osim magistralnog vrelovoda, završen je i priključni vrelovod od 50 metara za objekt „Veneto Otoka". Njegovom izgradnjom s toplifikacionog sistema kotlovnice „AM1" zagrijevat će se novih 228 stanova i poslovnih prostora" – rekao je Džubur.

Nakon izgradnje svih objekata u ovom naselju, kotlovnice „Alipašin Most 1" te magistralnog i svih priključnih vrelovoda, „Toplane" će zagrijavati novih 300.000 kvadrata površine.

Podrška Ministarstva pravde i uprave

Proteklu poslovnu godinu „Toplane" su završile pozitivnim rezultatom. Naplata potraživanja od korisnika i dalje je jedan od prioriteta u poslovanju ove firme. Kako je istakao Džubur, „Toplane" koriste sva predviđena sredstva kako bi naplatile potraživanja.

"Provjeravaju se i pozivaju korisnici radi ažuriranja baze podataka, te se vrše provjere razloga neplaćanja. Sve ove aktivnosti pojačane su i dobile su novu dimenziju aktivnim uključivanjem Ministarstva pravde i uprave KS koje daje bezuvjetnu podršku i pomoć u realizaciji" – rekao je Džubur.

(Avaz.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top