Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju Nulte i Prve transverzale

tunel kobilja glava tzi.ba 3Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je 12. marta 2019. godine u Općini Centar organizovao zajednički sastanak na kome su osim predstavnika nadležnih općinskih službi također prisustvovali predstavnici Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i Zemljišno-knjižnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu.

Tema je bila rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu, kao preduslova za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju Nulte i dijela Prve transverzale.

''Želim danas da usaglasimo stavove i utvrdimo naredne korake kako bismo ubrzali izdavanje potrebnih dozvola za izgradnju ovih saobraćajnica koje su za ovu općinsku administraciju prioritet za rješavanje. Jedna od stvari koje nam predstavljaju smetnju u ovom procesu jeste proces harmonizacije katastra i zemljišne knjige, tačnije kod pokretanja postupka eksproprijacije zemljišta kojeg trebaju raditi više instance a naše nadležne općinske službe mogu pružiti dobru podršku u toj proceduri. Druga velika kočnica jesu sudski sporovi koji se vode pred nadležnim sudovima na kojima je upisana zabilježba zabrane korištenja i daljnjeg raspolaganja imovinom i zemljištem'', objasnio je Ajnadžić razloge današnjeg sastanka.

Ovom prilikom je dogovoreno da se za parcele za koje treba rješavati imovinsko-pravne odnose kao preduslov za izdavanje građevinske dozvole podnese zahtjev za prekid procesa harmonizacije i na taj način omogući pokretanje procesa eksproprijacije.

Od kompletne dionice Prve transverzale koja prolazi preko područja općine Centar sve je obuhvaćeno važećom planskom dokumentacijom što je osnovni preduslov za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, osim dijela između Kranjčevićeve i Tešanjske ulice gdje treba provesti eksproprijaciju a kako bi se pokrenuo ovaj proces potrebno je proglašavanje javnog interesa.

Na kraju sastanka je dogovoreno da se narednih 60 dana započne rješavanje imovinsko-pravnih odnosa poput procesa eksproprijacije i utvrđivanja javnog interesa gdje ne postoji planska dokumentacija, te da se odmah upute zahtjevi za prekidanje procesa harmonizacije za parcele koje su na trasi budućih saobraćajnica. Također je planirano održavanje sastanka sa predsjednicima nadležnih sudova kako bi se vidjelo na koji način se može ubrzati procedura rješavanja sporova koji se vode na ovim sudovima gdje je u zemljišnim knjigama upisana zabilježba zabrane korištenja i daljnjeg raspolaganja određenom imovinom i zemljištem.

Današnjem sastanku su prisustvovali Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS te savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić, predstavnici općinskih službi: Amela Landžo, Samir Šehović, Belma Bašović, Eldina Šehović i Amir Mujan.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top