U februaru tender za rekonstrukciju tramvajske pruge vrijedan 20 mil EUR

tramvajska pruga

U februaru bi trebala biti objavljena nabavka za izvođenje radova na rekonstrukciji tramvajske pruge između tramvajskih stanica Ilidža i Muzej, najavljeno je opštem obavještenju o nabavci koje je objavilo Ministarstvo saobraćaja KS.

Nabavka će se odnositi na konsultantske usluge - nadzor radova na rekonstrukciji tramvajske pruge između tramvajskih stanica Ilidža i Muzej.

U cilju realizacije ovog projekta koristit će se sredstava zajma od Europske banke za obnovu i razvoj od 20 miliona eura. U okviru raspoloživih sredstava planirano je da se uradi remont 8,5 km duge tračnice pruge kojom upravlja GRAS.

Ministar saobraćaja KS kako je ranije kazao projekt će omogućiti povećanju učinkovitosti tramvajskog saobraćaja kroz poboljšanu dostupnost, moderniziranu infrastrukturu, povećanu prosječnu brzinu usluge i smanjeni intenzitet održavanja i troškove.

Također, on je u okviru Poslovnom foruma Bosna i Hercegovina – Španija održanom u oktobru prošle godine podsjetio na činjenicu da se Sarajevom trenutno saobraća 39 tramvaja, a prema statistikama, na šest linija koje su u funkciji, trebalo bi da saobraća 51 tramvaj.

"Prosječna starost tramvaja je 40 godina, ponosimo se tramvajima koje smo dobili kao poklon iz Turske, a njihova starost datira iz 60-ih godina. Sve to govori o ozbiljnosti i kritičnosti situacije u kojoj se nalazimo. Očekujemo da ćemo do kraja februara iduće godine imati izvođača radova, što znači da bi u sanaciju, koja će se raditi u šest etapa, mogli krenuti na proljeće. Biće vrlo bitno da u tom periodu trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj funkcionišu besprijekorno", rekao je Šteta.

Inače, nabava u okviru ovog projekta provodit će se putem EBRD-ovog portala za e-nabavu (ECEPP).

(Akta.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top