VIDEO - Izgradnja mosta Svilaj i autoput A1 kod Odžaka

01 svilaj odzak jul 2019 foto jpautoceste fibh

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH objavilo je video u kojem se iz ptičije perspektive može vidjeti napredak radova na mostu Svilaj na rijeci Savi, te izgled dijala autoputa A1 između Save i Odžaka.

Riječ je o dionici koja je završena, ali koja se ne koristi iz prostog razloga što još uvijek ne postoji granični prijelaz koji će biti konstruisan nakon završetka gradnje mosta koji će spavati bosansku i hrvatsku obalu.

"Svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak dugoj 10,7 km su završeni. Ova dionica će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom međunarodnog mosta Svilaj koji je u nadležnosti državnog ministarstva prometa i komunikacija te graničnog prelaza Svilaj u nadležnosti Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Ova dionica je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU", saopćeno je iz Autocesta FBiH.

Početkom jula Autoceste FBiH su saopćile kako je na mostu Svilaj završeno oko 80 posto radova.

Podsjetimo, Izgradnja dionice Svilaj – Odžak koštala je 69,2 miliona eura sa PDV-om, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant sredstava WBIF-a i vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konsultant bio Aecom Inocsa S.L.U. iz Španije.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top