VIDEO - Probijanje Tunela Kobilja Glava kao dijela Prve Transverzale u Sarajevu

prva transverzala sa jan 14 23 3Intenzivirani su radovi na gradilištima Prve transverzale u Sarajevu..

Prva transverzala je bila i ostala strateški projekt Kantona. To je najbitnija saobraćajnica koja se trenutno gradi u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz autoput. Posebno ako se ima u vidu da je saobraćajnica koja ide preko Vogošće preopterećena, a koja je ujedno i ulaz u Sarajevo. Izgradnjom ove izuzetno značajne saobraćajnice riješile bi se saobraćajne gužve.

Podsjećamo, Prva transverzala kao plan postoji 50-ak godina, a kao projekat je aktuelna od 1979. godine.

Projekat povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu sa Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću, pored Vogošće prolazi i kopča grad sa Jošaničkom petljom.

Cjelokupni projekat obuhvata izgradnju dvije kolovozne trake i pješačku/biciklističku stazu, obje cijevi tunela i izgradnju dijela Prve transverzale do spoja sa magistralnom cestom.

Radovi na projektu izgradnje tunela Kobilja Glava odvijat će se u dvije sekcije, prva sekcija podrazumijeva izgradnju tunela “Kobilja glava”, a druga uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela s magistralnim putem M-18 u vogošćanskom naselju Hotonj.

U nastavku pogledajte video trenutnog stanja na gradilištu:

(sa-c.net/4Life)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top