Za eksproprijaciju zemljišta i dogradnju piste aerodroma u Bihaću 25 miliona KM

05 aerodrom bihac prvoplasirano idejno rjesenje visual

Tokom ove godine izgradnja aerodroma u Bihaću trebalo bi značajno da se intenzivira, a u tu svrhu Vlada Federacije BiH nedavno je svojom odlukom osigurala 25 miliona maraka za nastavak realizacije ovoga projekta.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže kako će sredstva biti prebačena na račun Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać", koje je realizator projekta i da će postati operativna čim Vlada FBiH donese potrebne odluke, što se očekuje ubrzo.

"Pet miliona maraka biće utrošeno za eksproprijaciju zemljišta prema naselju Ribić, kako bi se zemlja otkupila i tako stvorili preduslovi za produženje piste. Preostala doznačena sredstva biće utrošena za sve potrebne građevinske radove na dogradnji aerodromske piste", istakao je Fazlić.

Direktor pomenutog preduzeća Anel Hadžić navodi kako će eksproprijacijom biti obuhvaćene 174 katastarske čestice, od čega bi se u prvoj fazi otkupilo 124, a u drugoj preostalih 50 katastarskih čestica. On je dodao kako će se uporedo s ovim postupkom ishodovati potrebne urbanističke i građevinske dozvole i saglasnosti pri Ministarstvu prostornog uređenja FBiH.

"Stvaramo uslove za određenu kategorizaciju po standardima avio-saobraćaja, a to znači da ćemo u ovoj fazi imati pistu od 1.850 metara, odnosno dolet 1.500 plus 350 metara za prilaznu ravan, a krajnji cilj je da ispoštujemo prvobitni projekat i da ukupna dužina piste iznosi 2,5 kilometara", kazao je Hadžić.

On je dodao kako su ove aktivnosti veoma značajne kako bi se privukli potencijalni investitori i pokazala ozbiljnost u realizaciji cjelokupnog projekta.

Prema njegovim riječima, uspjeh je što je on uvršten na listu prioritetnih projekata Vlade FBiH, a pomoć se očekuje i od Vlade USK. Do sada je u izgradnju aerodroma utrošeno oko devet miliona maraka i radi se uglavnom o namjenskim sredstvima iz budžeta Federacije BiH, dok je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na oko 130 miliona maraka. Ranije je istaknuto kako ovaj projekat ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona. Smatra se kako će realizacija ovog projekta doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku "Una", te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

(Nezavisne novine)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top