Zašto su radovi na Prvoj transverzali usporeni ili obustavljeni

04 prva transverzala sarajevo jul 22 21

U sklopu kapitalnog projekta izgradnje Prve transverzale prije dva dana objavljen je tender za izgradnju tunela Kobilja glava. Projekt će u potpunosti biti finansiran iz kreditnih sredstava obezbjeđenih kod Evropske banke za obnovu i razvoj, a izvođenje radova se očekuje početkom naredne godine. S obzirom na dosadašnje iskustvo sa izgradnjom ove saobraćajnice postavlja se pitanje hoće li se ispoštovati rok. Projekt je od iznimne važnosti za Kanton Sarajevo jer će znatno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi na sjevernom ulazu u Kanton i Grad Sarajevo iz smjera Vogošće. Ono što je sada evidentno na terenu jeste da radovi teku sporo ,a na nekim dijelovima su u potpunosti obustavljeni.

Ono što je započeto u junu 2020, kada je ponovo aktuelizirana priča o izgradnji dijela Prve transverzale koji se nalazi u blizini željezničke stanice, ispostavilo se sporijim nego što je planirano.

Evo šta je izjavio tadašnji premijer Vlade KS:

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi i danas su problem. Iako je najavljeno da će biti riješen, zaustavio je gradnju prije nego je i počela. Većina objekata koji se nalaze na trasi transverzale jesu srušeni, ali nekoliko spornih je dovoljno da zakoči cijeli proces.

Izgradnja kod željezničke stanice je u potpunosti zaustavljena, ali je, kažu iz Direkcije za puteve, dionica na Šipu u odmakloj fazi. Uskoro bi trebalo da počne probijanje tunela prema Vogošći.

(TVSA/foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top