Završni radovi na izgradnji mosta u Halilovićima

most halilovici_foto_oslobodjenjeRadovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Miljacke u sarajevskom naselju Halilovići su u završnoj fazi. Danas je izvršeno asfaltiranje prvog sloja asfalta preko mosta i prilaznih saobraćajnica.

Podsjećamo, radovi na ovom mostu počeli su sredinom decembra 2017. godine i kako je kazao Sabahudin Bojičić, šef gradilišta, trenutno su u završnoj fazi.

Radi se o "prenapregnutom mostu" širine šest metara, sa pješačkom stazom od 1,5 metara sa jedne i 0,75 metara sa druge saobraćajne trake mosta. U narednim danima ugradiće se pocinčana čelična ograda te još neki detalji i novi most preko Miljacke spojiće tržni centar Heco na lijevoj obali sa Centrom za edukaciju i sport "Safet Zajko" i industrijskim dijelom na desnoj obali Miljacke koji će sa novim mostom dobiti na značaju za privrednike.

Most je predviđen i za teretni saobraćaj pa će industrijska zona dobiti na atraktivnosti za nove investitore, a Centar "Safet Zajko" će sa zapadne strane dobiti još jedan prilazni put.

Također, urađena je i regulacija korita Miljacke dužine 450 metara, očišćeno od rastinja i smeća te je značajno promijenjen izgled obale ove sarajevske rijeke. Podsjećamo, ranije je na istom mjestu postojao stari drveno-željezni most koji je bio dotrajao i zatvoren više godina za saobraćaj. Sa novim mostom Općina Novi Grad otvara jedan dio svog prostora koji je bio zanemaren a njegovom izgradnjom postaće pristupačan građanstvu a pozitivni efekti osjetiće se brzo.

Vrijednost radova, koje sufinansiraju Općina Novi Grad i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo iznosi oko 716.000 konvertibilnih maraka, a radove izvodi firma HP Investing iz Mostara.

(Oslobođenje)


 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top