Zgrada u Grbavičkoj ulici ostaje u dijelu kružnog toka

grbavicka ulica ojekat za rusenje

Da bi se nastavilo sa izgradnjom Južne longitudinale u Sarajevu trebala bi se srušiti zgrada u Grbavičkoj ulici 62-68, da bi se na ovom mjestu izgradio kružni tok.

Na rušenje zgrade čeka se više od deset godina, a ne može se srušiti dok se iza nje ne napravi nova zgrada u koju bi se preselili stanari iz zgrade koja će biti srušena.

Planirano je da zamjenska zgrada bude manja od postojeće. Imat će tri lamele sa osam spratova, kao i tri sprata podzemnih garaža.

Posljednje obećanje o početku izgradnje zgrade dato je 2017. godine. Bivši ministar saobraćaja Mujo Fišo, izjavio je za Faktor, da "Ministarstvo saobraćaja ima u budžetu sedam miliona maraka za izgradnju nove zgrade, a implemetator projekta je Zavod za izgradnju KS“.

Novoimenovani ministar saobraćaja u Vladi KS Adnan Šteta, kazao nam je da je u decembru prošle godine preuzeo Ministarstvo saobraćaja i da još ne zna tačno šta je planirano.

"Zatekao sam jedan projekat vezan za tu lokaciju (Grbavička ulica) i u narednom periodu imamo cilj još dva projekta razmotriti i naći najbolju verziju za građane po pitanju infrastrukturnog riješenja, kvalitete kao i vremenskog intervala i cijene koštanja kako bi što prije krenuli u završetak radova na navedenoj saobraćajnici" – dodao je ministar Šteta.

Hasan Šahović, savjetnik u Direkciji za puteve KS, otkrio je najnoviju verziju rušenja zgrade u Grbavičkoj ulici i izgradnje kružnog toka na ovom dijelu Južne longitudinale.

"Jedna od varijanti je da se u kružni tok ulazi sa dvije saobraćajne trake, a onda poslije rušenja zgrade u Grbavičkoj ulici da se kružni tok proširi. To bi moglo biti jedno od rješenja. Ne znam da li će radovi na ovom dijelu početi u proljeće. Raspisan je tender za potencionalne izvođače radova, ali teško je reći kako će se sve na kraju završiti, jer uvijek bude žalbi i sve se otegne" – rekao je Šahović.

Sa kašnjenjem više od godine na trasi Južne longitudinale u blizini pekare AS u naselju Hrasno Brdo na području općine Novo Sarajevo u augustu 2018. godine završen je kružni tok i 900 metara saobraćajnice u oba smjera.

Stanovnici MZ "Hrasno Brdo“ dvije godine su protestvovali zbog projektnog rješenja koje im je onemogućilo direktno uključenje u kružni tok. Zbog toga se mora mijenjati projekat izgradnje i došlo je do ovog kašnjenja i sada imaju direktno uključenje iz naselja u kružni tok.

Preko novoizgrađenog kružnog toka ubrzan je saobraćaj, jer spojen sa pet ulica: Zvorničkom, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića, Put Mladih muslimana i Hrasno Brdo, a pješaci imaju punu sigurnost jer se kreću hodnicima ispod kružnog toka.

Sa ovim radovima završena je druga faza Južne longitudinale koja se proteže pored stadiona Grbavica, a počinje od raskrsnice ulica Hamdije Čemerlića i Zvorničke do raskrsnice ulica Zvornička i Azize Šaćirbegović, pri čemu se dio trase nastavlja i u ulicu Safeta Hadžića. Saobraćajnica prolazi kroz urbani gradski prostor i predstavlja njegov sastavni dio. Radi se o primarnoj gradskoj saobraćajnici, jednoj od glavnih gradskih linija po kojoj se odvija saobraćaj u pravcu istok-zapad, a u to je uloženo oko 16 miliona maraka.

Trasa Južne longitudinale zaustavljena je kod zgrade u Grbavičkoj ulici i kada će se nastaviti izgradnja niko pouzdano nam nije mogao reći, ali je moguće da će se umjesto kružnog izgraditi "polukružni" tok, u Grbavičkoj ulici, dok se neke godine ne sruši zgrada.

(Faktor.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top