Banjaluka gradi najveći park na Banjalučkom polju

park banjalucko polje ilustracija

U subotu, 20. marta, počeli su pripremni radovi, odnosno krčenje parcele na kojoj će biti izgrađen najveći gradski park sa jezerom u Banjaluci, objavio je na društvenim mrežama gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Stanivuković je podsjetio da je za ovaj projekat u prijedlogu budžeta za 2021. godinu planirano 300.000 KM i to za prvu fazu izgradnje.

"Odmah po usvajanju budžeta biće raspisan javni poziv za idejni projekat, a prednost će imati lokalne arhitekte koji će dati svoj pečat ovom mjestu. Ovo će biti najveća uređena zelena površina u gradu i simbol našeg opredjeljenja da Banjaluka učvrsti epitet grada zelenila, parkova i najljepše prirode" - objavio je Stanivuković.

Kako je navedeno na sajtu Grada Banjaluka, novi gradski park smatra se ključnom prekretnicom za dalji tok razvoja Nove Banjaluke. Stacioniran na Banjalučkom polju, dobija priliku da postane koherentna gradska zelena površina tretirana u vidu parka, baziran na postojećoj integrisanoj topografiji u užem krugu centra grada.

"Aktivne razvojne urbane zone gube prostorne i životne kvalitete. Grad ima potrebu za novim urbanim sadržajima, stoga ovakav vid intervencije i samog modela pristupa, predstavljaju bitan faktor za zadržavanje epiteta zelenog grada i samom egzistencijom urbane sredine" - navedeno je na sajtu grada.

Istaknuto je da se formiranjem gradskog parka na lokaciji poboljšava kvalitet urbanih struktura tangentnog okruženja i opšteg kvaliteta sredine.

Površina lokacije iznosi 190.000 kvadrata, a konačan izgled parka će se dobiti kroz arhitektsko-urbanističko-pejzažni konkurs, saopšteno je iz Gradske uprave.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top