Banjaluka počinje izradu akcionog plana zelenog grada

banjaluka park 2

Grad Banjaluka će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana zelenog grada što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi, najavio je jučer gradonačelnik Igor Radojičić otvarajući ekološko-turistički festival Dani Vrbasa.

On je naveo da će izrada tog plana početi idućeg mjeseca i da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na vodu, zaštitu voda, problem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj.

Govoreći o manifestaciji Dani Vrbasa, Radojičić je rekao da gradska administracija podržava ovakve programe i da će grad i u budućnosti podržati sve manifestacije posvećene zaštiti životne sredine, ekologiji i turizmu.

On je pozvao nevladine organizacije, udruženja građana i javne ustanove da pripreme kvalitetne projekte i da apliciraju za sredstva iz posebne linije gradskog budžeta za finansiranje turističkih programa i projekata.

Govoreći o aktivnostima na zaštiti vodotoka Vrbasa, Radojičić je kazao da je završena izrada plana zaštite od poplava, koji je rađen u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

"Ove godine počinjemo sa realizacijom prve faze ovog plana, a to je zona od granice Banjaluke i Laktaša do ušća Široke u Vrbas gdje će se raditi na vodozaštiti, s tim da je potrebno urediti cijelo područje koje se pokazalo kritičnim u katastrofalnim poplavama 2014. godine" – kazao je Radojičić.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top