Bjelašnica, in memoriam...

bjelasnica hoteli babin do 07.jul.2018Ako se ovih dana zaputite prema ovoj olimpijskoj planini, mogli biste doživjeti poprilično iznenađenje. Naime, za Bjelašnicu se može reći da je iz zimske turističke sezone ušla u ljetnu - građevinsku.

Naše planine i dalje "žive" samo tokom sezone. Dokaz tome je činjenica da ćete na njima tokom ljetnih mjeseci sresti veoma mali broj turista, uglavnom sa bliskog istoka, koji uživaju u prirodnim ljepotama naše zemlje kojih već odavno nismo svjesni. Glavni razlog zbog čega je to tako je odavno svima poznat, a to je gotovo nepostojeća ponuda turističkih sadržaja van zimskih mjeseci.

Sablasnu tišinu popodnevnog boravka i šetnje na ovoj bh. planini prekidaju zvuci teških građevinskih mašina na brojnim aktivnim gradilištima. Ljubitelji prirode će još jednom iskazati svoju zabrinutost i verbalno negodovanje zbog silnih kranova i sve većeg broja oborenih stabala, dok će oni drugi, manje brojni, ali glasniji, tražiti ličnu priliku da postanu dijelom ove ružne slike.

Pored dugogodišnje isprazne priče o prekomjernoj urbanizaciji Bjelašnice koja za sobom povlači ''ove i one'' posljedice, "struka", gle čuda, opet nije uradila ništa. Odnosno, gotovo ništa, jer je "struka" poprilično angažovana kao dio ove pojave, ali na žalost opet na pogrešnoj strani.

Sliku dodatno začinjava katastrofalna infrastruktura odnosno "ceste" koje vode do budućih ''ekskluzivnih'' odmarališta, kako ih investitori nerijetko samohvale. Da li će njihovi pristupni putevi u skorije vrijeme biti pristojno pristupni ili će ostati u kategoriji makadamskih raskopanih cesta, zavisi od umijeća i sposobnosti nadležnih da dovedu u red ono što su "njihovi" pokvarili. Za sada ostaje nada da će do naredne zimske sezone makar put prema Bjelašnici biti put prema olimpijskoj planini a ne put po Mjesecu, pun kratera i udarnih rupa.

Međutim, tišinu i čist vazduh je i dalje moguće pronaći na Bjelašnici. Mi smo ga pronašli na sablasnom gradilištu jednog, prema svemu sudeći, propalog, svojevremeno "grandiozno" najavljivanog projekta.

(sa-c.net)

Komentari  

+3 #2 Charmed 08-07-2018 22:09
Odlicna reportaza! Treba nam sto vise ovakvih, naravno popraceno fotografijama. Samo nastavite!
Sto se tice Bjelasnice...Meni se gotovo svi objekti u izgradnji a na renderima jako dopadaju, ali slazem se da polako prelaze granicu. Bjelasnica ocigledno ide u nekom drugom smjeru a da li ce taj smjer biti pozitivan ili negativan, vidjet ce se vec naredne zimske sezone. Cesta je u katastrofalnom stanju i nadam se da ce se nakon izgradnje svih ovih objekata i ona dovesti u red.
+1 #1 Fache 08-07-2018 21:34
Istina jeste da Bjelašnica i nema neke velike smještajne kapacitete, uglavnom su to u pitanju privatni apartmani. Objektivno gledano, čovjek osim čistog zraka nema šta da radi ljeti gore, zaista nedostaju određeni sadržaji. Uklanjanje drveća zbog izgradnje objekata je zaista šokantno :cry:

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top