Dogovorene aktivnosti u vezi s realizacijom projekta „Park mira“

aleja ambasadora igraliste situacija

Popularno šetalište Aleja ambasadora, upotpunjena novim sadržajem – budućim „Parkom mira“, uskoro postaje jedinstvena oaza u Sarajevu i mjesto sjećanja za njenog svakog namjernog i slučajnog posjetioca.

Zaključeno je ovo na sastanku predstavnika Općine Stari Grad, Ambasade Švedske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH. Sastanku koji je održan u Općini Stari Grad prisustvovali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, ambasador Švedske u BiH Andres Hagelberg sa saradnicima i Armin Sirćo, viši rukovodilac programa u UNDP-u BiH, sa saradnicima. Učesnici sastanka razgovarali su o izgradnji kombinovanog parka u Aleji ambasadora, koji će biti zajednički projekat Ambasade Švedske u BiH, Općine Stari Grad i UNDP-a u BiH.

Andres Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, istakao je kako bi cijeli park, koji će nositi simboličan naziv „Park mira“, trebalo da bude izgrađen u skladu sa ambijentom u kojem se nalazi.

„Ovaj park, osim što će ponuditi sadržaj za odmor i rekraciju svih posjetilaca, trebalo bi da bude i mjesto za meditaciju, obogaćeno posebnim sadržajima. Ne smijemo zaboraviti da je ovo područje specifično i jedinstveno po svom sadržaju u Sarajevu, a veoma malo udaljeno od strogog centra Sarajeva“, istakao je Hagelberg.

Hagelberg je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti devastacije budućeg parka, s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi Aleja ambasadora, te se razgovaralo o održivosti budućeg projekta.

Načelnik Hadžibajrić podsjetio je kako je Općina Stari Grad, u saradnji s nadležnim institucijama, u proteklom periodu uložila oko 80.000 KM u Aleju amabasadora u cilju smanjenja devastacija u Aleji ambasadora.

„Zamijenili smo kompletnu rasvjetu. Postavili smo LED svjetiljke na stubove javne rasvjete, te ispod svake table s imenom ambasadora postavili smo LED svjetiljke. Postavili smo i videonadzor na ovom području i zasigurno mogu reći, da je vandalizam na ovom lokalitetu u značajnoj mjeri smanjen u odnosu na ranije godine“, pojasnio je Hadžibajrić, dodavši kako će Općina Stari Grad nastaviti praksu zaštite i ulaganja u Aleju ambasadora.

Na sastanku je dogovoreno kako će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti u oblasti realizacije projekta „Parka mira“, te da će ovaj park zasigurno biti jedno od najprepoznatljivijih mjesta za odmor u Sarajevu.

Ovaj projekat, simboličnog naziva „Park mira“, rezultat je uspješne implementacije projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ , a sa 150.000 KM finansirat će ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström. Projekat će implementirati UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Park će biti izgrađen na površini od oko 1.200 metara kvadratnih na Darivi, odnosno na mjestu na kojem se sada nalazi devastirano dječje igralište. Sadržavat mobilijar za djecu uključujući i djecu sa invaliditetom, fitness sparave za rekreaciju, te će biti obogaćen travom, sadnicama stabala, grmlja, cvijeća, klupa za odmor. Općina Stari Grad, putem Odsjeka za lokalni razvoj, pribavila je svu tehničku dokumentaciju i neophodne saglasnosti za implementaciju projektnih aktivnosti.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top