Donosi se Pravilnik o urbanom planiranju za KS

sarajevo panorama yt scrDonošenjem Pravilnika urbanog planiranja za Kanton Sarajevo, Vlada KS i Zavod za planiranje razvoja nastoje unaprijediti proces urbanog planiranja i prostornog uređenja.

Nakon devet decenija nepostojanja tog značajnog provedbenog akta za ovo područje, pokrenuta je njegova izrada, kako bi se osiguralo efikasno provođenje urbanističkih i prostornih planova, stopirali problemi poput nelegalne gradnje, ali i brojni drugi negativni utjecaji urbanih aktivnosti za stanovništvo i životnu sredinu.

Vlada KS je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila finalne izvještaje Radnog tijela za pripremu i koordinaciju Urbanističkog pravilnika za Kanton Sarajevo.

"Smatramo ovaj dokument istorijskim, jer bi nakon devet decenija Sarajevo trebalo dobiti ovaj pravilnik kao instrument provođenja planova. Mi imamo veoma dobru regulativu što se tiče donošenja planske dokumentacije i tu smo apsolutno u korak sa Evropskom Unijom, ali ovaj dokument, nažalost nemamo punih devet decenija. To je uzrokovalo brojne probleme, poput bespravne gradnje, ali i vrlo komplicirane i otežavajuće procedure odobravanja građevinskih radova i usporavanja investicija", navela je predsjednica Radnog tijela za pripremu i koordinaciju izrade Pravilnika urbanog planiranja i pomoćnica direktora u Zavodu za planiranje razvoja KS Nataša Pelja Tabori.

Kako je istakla, ovaj dokument pravi sponu između jako transparentnog i jasnog načina građenja i pravila koja važe za gradnju u KS i planskih dokumenata koji trebaju da budu jasni ne samo građanima i profesionalcima-arhitektima i građevincima, nego i investitorima.

Uskoro bi trebalo biti definisano i na koji način će biti uvršten Pravilnik u pravni okvir Kantona Sarajevo, kako bi pojednostavljeni i efikasniji sistem urbanističkog i prostornog planiranja profunkcionisao.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top