FOTO: Sanacija i utopljavanje fasade na neboderu na Trgu heroja 32

08 sanacija fasade neboderi trg heroja sarajevo.jpgNa neboderu na Trgu heroja broj 32 u Sarajevu realizira se Projekat povećanje energetske efikasnosti.

Dvadeset tri godine nakon završetka rata jedan od pet nebodera u ovom sarajevskom naselju zasjat će u novom ruhu, te na njemu više neće biti vidljive rupe od granata.

U toku su radovi na fasadi, sanaciji krova i povećanju energetske efikasnosti.

Iako je prethodno najavljeno kako stanari ovog nebodera moraju skupiti 80.000 KM za sufinansiranje ovog projekta, stanari ipak neće plaćati njegovu realizaciju.

Podsjećamo, etažnim vlasnicima stanova u neboderima na Trgu heroja u Sarajevu, od broja 8 do broja 32, zatraženo je da prikupe po 80.000 KM za obnovu fasade u sklopu projekta povećanja energetske efikasnosti objekta.

U svakom od pet nebodera koji se nalaze na Trgu heroja nalazi se ukupno 160 stanova, što bi značilo da bi svaki od etažnih vlasnika morao izdvojiti po 500 konvertibilnih maraka za obnovu fasade.

Izdvojiti 500 KM za obnovu fasade predstavljao bi veliku investiciju i problem za stanare u ovim neboderima, jer se u njima nalazi najprije veliki broj penzionera, zbog čega je među stanarima ovog nebodera vladala velika nezainteresiranost za ovaj Projekt.

U neboderu na broju 32 u 50 posto stanova žive penzioneri kojima nije bilo jednostavno izdvojiti ponuđenu sumu novca, a 10 stanova je još uvijek devastirano. U dvadeset stanova u ovoj zgradi živi 20 posto podstanara. 

Kućni savjet nebodera na Trgu heroja 32 uspio je prikupiti 40.000 KM koje su imali na svom računu, te su poslali dopis Opštini Novo Sarajevo kako raspolažu tim novcem kojim se mogu pridružiti sufinansiraju Projekta energetske efikasnosti.

Ministarstvo i Opština su prihvatili njihov prijedlog, nakon čega su 14. augusta prošle godine potpisali Sporazum o sufinansiranju između načelnika Opštine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, ministra Lukića, direktora Kantonalnog stambenog fonda Adnana Efendića i predstavnika etažnih vlasnika Mirsada Brdarića.

Izvedbeni projekat, a na osnovu energetskog pregleda (audita) za ove radove, je izrađen 2016. godine sredstvima Ministarstva.

Za kompletnu realizaciju ovog projekta je odgovoran Kantonalni stambeni fond.


Projekat Energetska sanacija Sarajeva pokrenut je 2007. godine, s ciljem da se u Kantonu Sarajevo realiziraju projekti štednje energije, poveća energetska efikasnost i da se doprinese smanjenju negativnog utjecaja na globalne klimatske promjene. Projekat Enesansa je jedan od najvažnijih projekata u Evropi, a implementacija ovog projekta omogućila bi finansijske uštede za građane, ugodniji način boravka i stanovanja i osigurala smanjenje emisije štetnih gasova u okolini.

U septembru 2015. godine, Opština Novi Grad u saradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a, krenula je u realizaciju pilot-projekta utopljavanja stambenih zgrada na Alipašinom Polju.

U septembru 2015. godine, Opština Novi Grad je za prvu fazu ovog projekta izdvojila 500.000 KM, a resorno ministarstvo 700.000 KM.

Projekt utopljavanje realiziran je u ulici Semira Frašte u ovom naselju, a stanari nisu morali izdavajati novac za realizaciju ovog projekta.

Također, početkom jula 2017. godine upravitelji šest stambenih zgrada u Opštini Centar potpisali su ugovore sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem o sufinansiranju postavljanja termofasada.

Utopljavanje se radilo na adresama: Bulevar Franca Lehara 13, Derebent 24-26, Branilaca Sarajeva 4, Bolnička 50, Kaptol 28 i Kalemova 38, za čije utopljavanje odnosno postavljanje termo fasada je dio troškova snosila Opština Centar.

U nastavku pogledajte fotografije sanacije i utopljavanja fasade nebodera na Trgu heroja 32:

 

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top