Grad na Vrbasu dobija arboretum u naselju Trapisti

trapisit banjaluka foto avaz

Velibor Stanić, direktor banjalučkog Šumskog gazinstva, rekao je da će grad na Vrbasu uskoro dobiti još jednu trim-stazu, koja će biti duga 1.100 metara.

Tri mjeseca

Trim-staza u Parku “Mladen Stojanović” otvorena je prije tri mjeseca i svakodnevno privlači stotine rekreativaca.

"Zbog toga smo odlučili da napravimo još jednu trim-stazu. Sljedeće sedmice počet će građevinski radovi na trim-stazi pod nazivom “Trapisti – Kolonija”. Riječ je o projektu koji već duže vrijeme zajednički razvijaju gradske vlasti i Šumsko gazdinstvo" - rekao je Stanić.

Istaknuo je da je gradnja trim-staze ujedno i dio nastojanja da se područje Krčmarica i Trapista, kao jedinstven prirodni potencijal, pretvori u zonu za odmor i rekreaciju.

Prirodna oaza

"Angažirali smo profesore sa Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakluteta, koji su izradili elaborat. U njemu se detaljno opisuje šta je potrebno napraviti u narednom periodu i koji nam koraci slijede da bi Trapisti i Banja Luka dobili arboretum, koji bi predstavljao jedinstvenu prirodnu oazu" - kazao je Stanić.

Više faza

Budući arboretum prostirat će se na skoro 100 hektara, a radovi na podizanju zasada odvijat će se u više faza.

"U pitanju je veliki posao, koji će trajati godinama. Do kraja ove godine, počet ćemo čišćenje i uklanjanje smeća i otpada s ovog prostora, obilježavanje vanjskih granica arboretuma i druge pripremne poslove" – zaključio je Stanić.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top