Građani dograđuju garaže, ostave, stanove i prave divlje kanalizacije

bespravna gradnja boljakov potok d zeger

Bespravno dograđivanje stanova, garaža, poslovnih prostora, pravljenje divljih kanalizacija i vodovodnih mreža... samo su neki od problema s kojima se svakodnevno bore inspektori u Starom Gradu, Centru i Novom Sarajevu.

Različite lokacije

"Cijeneći podatke ne samo iz 2020. nego i ranijih godina, konstatira se da je najveći broj bespravno izgrađenih objekata uz tokove rijeke Mošćanice i Miljacke te Bistričkog i Roginog potoka, kao i uz uži pojas saobraćajnica. Mimo zakona prave stambene i poslovne objekte, potporne zidove te neadekvatne kanalizacione, vodovodne i druge priključke" - kažu iz Općine Stari Grad.

Građani koji primijete da se u Centru gradi nešto mimo plana mogu to prijaviti nadležnom općinskom inspektoratu putem protokola, otvorene linije, maila te Vibera.

"Bespravne radove evidentiramo na različitim lokacijama. Širok je dijapazon radova koji se na taj način izvode, od izgradnje balkona do cijelog objekta. Međutim, u općini je veći broj nelegalnih intervencija na postojećim građevinama nego cijelih objekata" - rekli su nam u Centru.

Pomoćni objekti

U Novom Sarajevu tokom 2020. godine Služba za inspekcijske poslove nije uočila da je došlo do povećanog obima bespravne gradnje objekata. Inspektori su stalno na terenu.

"Izvođenje nelegalnih građevinskih radova prisutno je na cijelom području, a najčešće se radi o dogradnjama i nadziđivanjima stambenih i poslovnih objekata te izgradnji pomoćnih objekata - garaža, ostava, ograda…" - naveli su iz Novog Sarajeva.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top