Intenzivirana sanacija Banskog dvora

banski dvori bl sanacija feb 19

Radnici preduzeća "Koto" intenzivirali su radove na restauraciji spoljašnosti Banskog dvora, u okviru najvećeg projekta rekonstrukcije ovog objekta od njegove izgradnje 1932. godine.

Prema podacima nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove, koje prati dinamiku radova, trenutno se odvijaju razni pripremni radovi, koji uključuju obijanje zidova i pjeskarenje fasade.

Uporedo s tim, radi se na izvođenju više restauratorskih zahvata na fasadi Banskog dvora, a u pripremi je i stolarija koja će biti zamijenjena na objektu. Iz „Kota“ napominju da će radovi biti dodatno intenzivirani sa očekivanim povećanjem spoljašnjih temperatura, pošto se dobar dio predviđenih, građevinskih zahvata ne može obavljati u vrijeme dok su temperature još relativno niske.

Istovremeno, sve je spremno i za početak radova na postavljanju i izradi dekorativnog osvjetljenja fasade Banskog dvora, koje će dodatno uljepšavati ovaj, reprezentativni objekat.

Obimnu sanaciju Banskog dvora finansira Vlada Republike Srpske sa 2,5 miliona KM, dok Grad provodi sve potrebne procedure.

U okviru prve faze rekonstrukcije, prošle godine je u potpunosti zamijenjen dotrajali krov ovog objekta. Krovni pokrivač ostao je bakarni, kako bi krovište zadržalo autentičan izgled.

Druga faza rekonstrukcije, koja je u toku, predviđa spoljašnje uređenje objekta, odnosno zamjenu stolarije, obnovu fasade, balkona, stepeništa, kipova i ugradnju ambijentalne rasvjete.

(Akta.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top