Izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete u Centru tokom ove godine

street light ilustr

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali su sporazum za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete na području ove općine u 2019. godini.

Vrijednost sporazuma iznosi 480.820 KM, sredstva koja će biti iskorištena za ugradnju LED rasvjete koja se pokazala kao najekonomičnija u potrošnji električne energije i sa najboljim tehničkim karakteristikama.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo na osnovu potpisanog sporazuma se obavezuje da će, osim nadzora projekta, obaviti pripremno-organizacione poslove, pribaviti potrebnu dokumentaciju što podrazumijeva projekte, predmjere i predračune radova, građevinske dozvole, elektroenergetske saglasnosti kao i saglasnosti koje izdaje Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Također, Zavod ima obavezu da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH provede proceduru odabira projektanta, te najpovoljnijeg izvođača radova.

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar je dostavila spisak sa detaljnim uputstvom i lokacijama po mjesnim zajednicama Općine Centar na kojima je tokom ove godine potrebno ugraditi novu ili uraditi rekonstrukciju postojeće javne rasvjete: MZ „Bardakčije“ - postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela cijelom dužinom Ulice Bardakčije.

Također je planirano postavljanje tri nova rasvjetna tijela u Ulici Armije RBiH poslije broja 40, te će kod tri ciciban igrališta biti postavljena javna rasvjeta u ulicama Dejzina Bikića, Branilaca Šipa i Armije RBiH. Također će biti izgrađena javna rasvjeta duž nove saobraćajnice pored porodilišta na Jezeru, te na dijelu saobraćajnice na lokalitetu Kromolja (MZ „Betanija-Šip“).

MZ „Ciglane“ i „Crni vrh-Gorica“- rekonstrukcija javne rasvjete u Ulici Dajanli Ibrahim-bega kod romskog naselja, te postavljanje nove rasvjete u Ulici Husrefa Redžića 15 i 16, kao i kod ciciban igrališta u istoj ulici preko puta broja 3. Na području

MZ „Donji Velešići“ biće urađena zamjena postojeće jave rasvjete u Ulici Hasana Bibera od broja 5 do 65.

U mjesnim zajednicama „Breka“ i „Koševo II“ planirano je postavljanje stubova javne rasvjete oko stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, rekonstrukcija rasvjete u Ulici Juraja Najdharta između brojeva 15 i 17, postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela u neposrednoj blizini Osnovne škole „Nafija Sarajlić“, nove rasvjete u Ulici Asafa Serdarevića od 1 do 5, kao i kod ciciban igrališta u Ulici Patriotske lige 40.

Mjesna zajednica „Hrastovi-Mrkovići“ - postavljanje nove javne rasvjete na 13 postojećih stubova na lokalitetu Čavljak u Gornjim Mrkovićima, te u ulicama Gornja Breka 2, Hamida Beširevića 43, kao i kod ciciban igrališta u naselju Grdonj.

Tokom ove godine je planirana zamjena rasvjetnih tijela u Ulici Muhameda Hadžijahića 58-60, postavljanje dodatne javne rasvjete u Ulici braće Begić 30-32, postavljanje novog rasvjetnog tijela u Ulici Marija Mikulića 65, te dodatne rasvjete u Ulici Jukićeva 9, kao i ispred ciciban igrališta na uglu ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede (MZ „Koševsko brdo“).

Na području MZ „Mejtaš-Bjelave“ će biti postavljeno novo rasvjetno tijelo u Ulici Pehlivanuša 38. U Ulici Višnjik 27a će također biti postavljeno novo rasvjetno tijelo, dok će u Ciglanskoj ulici biti urađena rekonstrukcija javne rasvjete (MZ „Park-Višnjik“).

Na području mjesnih zajednica „“Pionirska dolina“ i „Nahorevo“ planirano je postavljanje javne rasvjete na prilaznom putu do Nahorevskih brda, na lokalitetu Gornjeg Nahoreva, kod novog ciciban igrališta u Nahorevskoj ulici, te u ulicama Radava i Nahorevska.

MZ „Mejtaš-Bjelave“- postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela u Ulici Hadži-Sulejmanova između 30 i 40.

Na području MZ „Džidžikovac-Koševo I“, „Marijin dvor“ i „Trg oslobođenja-Centar“ je planirana rekonstrukcija javne rasvjete na cijelom području ove tri mjesne zajednice. Također će na ovim područjima biti postavljena nova rasvjeta u parku kod Druge gimnazije (MZ „Džidžikovac-Koševo I“), kod ciciban igrališta u Kranjčevićevoj i Kotromanićevoj ulici (MZ „Marijin dvor“), te kod dva ciciban igrališta u ulicama La Benevolencija i na uglu ulica Dalmatinska i Mehmeda Spahe (MZ „Trg oslobođenja-Centar“).

Popravka rasvjetnih tijela u Ulici Podgaj kod brojeva 5, 7 i 13, postavljanje novih rasvjetnih tijela u Ulici Skenderija od početka ulice do broja 15, te kod broja 43, kao i rekonstrukcija preostale javne rasvjete planirana je na području MZ „Skenderija-Podtekija“.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top