Izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja mogla bi početi u maju

trg oslobodjenja starigrad jun 2020

U Općini Stari Grad je, na poziv općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, održan sastanak povodom usvojenog prijedloga Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „Trg oslobođenja-Alija Izetbegović“ a kako bi se odredile smjernice za dalje postupanje i dogovorili konkretni koraci.

Sastanku su, pored načelnika Hadžibajrića, prisustvovali ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, pomoćnik ministra za boračka pitanja KS Osman Smajlović, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdija Efendić, njegov zamjenik Damir Lukić i saradnica Azra Krnić-Tanković, te Aldiana Kavazović - po ovlaštenju Općinskog načelnika pomoćnica za urbanizam i Adis Hadžović pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove.

Podsjećamo, na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, na 38.sjednici Općinskog vijeća Stari Grad usvojen je prijedlog Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „Trg oslobođenja-Alija Izetbegović“. Prijedlog predviđa izgradnju podzemne garaže na dvije etaže čime će se riješiti problem nedostatka parkinga, ali i urediti višenamjenski trg uz zadržavanje postojećih bista i spomen obilježja, pejzažnih vrijednosti, te uz inkorporiranje nagrađenog konkursnog rješenja Centralnog spomen obilježja svim poginulim braniocima opkoljenog Sarajeva 1992-1995.godine.

Zavod za planiranje razvoja KS već je poduzeo određene korake, te izradio procjenu troškova izrade urbanističkog projekta, a uslijedit će izrada ažurne geodetske situacije i geotehničkog izvještaja. Zavod već posjeduje osnovne podloge koje su dovoljne za izradu koncepta, međutim, za detaljniju razradu je potrebno dostaviti ažurnu geodetsku situaciju i geotehnički izvještaj.

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić tokom sastanka je istakao značaj ovog projekta, posebno izgradnje spomen obilježja poginulim borcima u toku agresije na BiH u periodu 1992-1995.godine.

„Izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović sa višenamjenskim trgom i centralnim spomen obilježjem poginulim borcima je krucijalni projekat od značaja za cijeli grad Sarajevo. Planiramo je da se u maju sljedeće godine počnemo sa radovima izgradnje dvije podzemne etaže garaže i višenamjenskog trga sa spomen obilježjem koji će biti realizovani u granicama općine Stari Grad. Imajući u vidu koliki su doprinos u odbrani Sarajeva dali i borci iz Starog Grada naša je obaveza da sagradimo ovo spomen obilježje u sjećanje na njih i sve ostale borce koji su dali svoj život za našu slobodu,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić naglasio je da je hortikulturno rješenje trga od izuzetne važnosti, te da je bitno sve elemente inkorporirati u jedinstven projekat. Ministar Kapidžić je podržao predloženi projekat i istakao da se stavlja na raspolaganje prilikom izrade Idejnog projekta. Istakao je da je bitno očuvati što više zelenila na trgu, čak i po cijenu smanjenja broja parking mjesta, kako bi se zadržao koncept parka.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS naglasili su da je realizacija ovog projekta historijski događaj na koji se čekalo više od 20 godina, te su se zahvalili općinskom načelniku na preuzimanju uloge inicijatora u realizaciji ovog projekta. Spomen obilježje koje bude izgrađeno na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović koristit će za obilježavanje svih značajnih datuma u vezi sa agresijom na BiH u periodu 1992-1995.godine. Iz Ministarstva su pojasnili da je u toku procedura izbora konkursnog rješenja za spomen obilježje poginulim borcima, a Ministarstvo za boračka pitanja KS obezbijedilo je sredstva od jednog miliona KM za realizaciju navedenog projekta.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top