Izgradnja šetališta kod mosta Čobanija u Sarajevu počinje nakon izgradnje nove zgrade

06 spo cobanija jul 06 19

Uređenje šetališta na obali Miljacke kod mosta Čobanija, kako je Općina Centar ranije obećala, bit će započeto nakon što se završe radovi na rekonstrukciji i izgradnji stambeno-poslovnog objekta kod nekadašnje Pozorišne kafane.

Građani Sarajeva su se javili našoj redakciji nakon što su započeli radovi na toj lokaciji zabrinuvši se da je novom vlasniku pripao i prostor gdje je planirana izgradnja šetališta i upitavši se da li će građani Sarajeva ikada dobiti potpuno šetalište duž cijele rijeke.

Iz Općine Centar su nam rekli kako su urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje predmetnog objekta na lokalitetu Čobanija izdati u skladu s važećim detaljnim planskim dokumentom - Izmjenama i dopunama Regulacionog plana "Čobanija" za lokalitet "Pozorišna kafana"- restoran "Dva ribara" ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj 15/18) i da se dozvoljene intervencije kreću u okviru planiranih građevinskih linija, odnosno ne prelaze građevinsku liniju planiranog šetališta.

"Kroz urbanističko-tehničke uvjete definisane u urbanističkoj saglasnosti propisano je da se postojeća građevinska linija prema ulicama Čobanija, Hamdije Kreševljakovića i šetnici zadržava", kazali su iz Općine Centar.

Podsjetimo, na ovom prostoru će biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks, a jedan od uslova je da novoizgrađeni objekt u prizemlju i prvi sprat budu rekonstruisano izdanje stare zgrade iz austrougarskog perioda. Završetak radova planiran je u aprilu 2021. godine.

Kada je riječ o šetalištu duž lijeve strane rijeke Miljacke, koja ide od Šeherćehajine ćuprije do Otoke, ona se prekida od mosta Ćumurija do mosta Čobanija. Nadležni su davno obećali kako će ovaj problem riješiti i omogućiti građanima i turistima da mogu prošetati uz Miljacku bez prepreka. Oko 110 metara planiranog šetališta pripada području općine Stari Grad Sarajevo, a 265 metara je na području općine Centar.

(klix.ba/foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top