Javna rasprava o projektu Trg oslobođenja održat će se 02. marta

trg oslobodjenja foto starigrad

Tokom 2020. godine, na inicijativu općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, poduzete su intenzivne aktivnosti na projektu Trg oslobođenja-Alija Izetbegović. Kako je načelnik Hadžibajrić isticao u izjavama za medije, namjera je da Trg oslobođenja - Alija Izetbegović postane jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponudi građanima, ali i gostima grada, podzemnu garažu, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje.

Od prošle godine do danas poduzete su sve potrebne aktivnosti kako bi se ova ideja provela u djelo, te je na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo održanoj 28.januara ove godine usvojen Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.

U toku je javni uvid u Urbanistički projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović putem općinske web stranice www.starigrad.ba (sekcija: javne rasprave), gdje svi građani mogu pogledati kako je zamišljen ovaj projekat i dati eventualne primjedbe i sugestije putem emaila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na protokol Općine. Javni uvid traje do 23.februara. Služba za urbanizam Općine Stari Grad najavila je da će se javna rasprava o ovom projektu održati 02.marta, 2021. godine u 14,00 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad i pozvani su zainteresovani građani da se uključe. Zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi javni uvid vrši se u online formatu, a i prilikom javne rasprave u sali će se poštovati propisane mjere.

O projektu…

Urbanistički projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović predviđa izgradnju podzemne garaže sa tri etaže i multifunkcionalni trg sa spomen-obilježjem poginulim braniocima od 1992-1995. godine i novim spomen-obilježjem Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad.

Planirano je popločavanje trga uz oplemenjivanje urbanim mobilijarom: klupama, ukrasnim žardinjerama, stajalištima za bicikle, jarbolima, kioscima za prodaju novina, nadstrešnicama za stajališta gradskog saobraćaja, info tablama za označavanje kulturno-historijskih znamenitosti i spomenika, odgovarajućim i dekorativnim osvijetljenjem i drugo. Na trgu će se zadržati sve biste bosanskohercegovačkih književnika uz izradu novih, redizajniranih, postolja. Projekat predviđa ulaz u podzemnu garažu iz ulice Zelenih beretki – iznad autobuskog terminala, a izlaz iz garaže bit će ispod autobuskog terminala koji se neće izmještati sa sadašnje lokacije.

Dio postojeće vegetacije bit će sačuvan i uklopljen u novo rješenje, a Trg će biti obogaćen i novim zelenilom. Izgradnja i uređenje zelenih površina vršit će se u skladu sa prethodno pribavljenom odgovarajućom tehničkom dokumentacijom urađenom na osnovu Idejnog projekta hortikulture.

Parking prostor ispred Doma armije bit će pretvoren u zelenu površinu i tako će se građanima osigurati prostor za odmor i uživanje. Na ovom dijelu će biti sagrađena fontana i postavljen urbani mobilijar, a zelene površine bit će u obliku Srca Sarajeva.

Uža gradska jezgra postat će tako mjesto održavanja kulturno-zabavnih sadržaja, ali i prostor za odmor i relaksaciju. Istovremeno, kroz ovaj projekat nastavlja se rješavanje nedostatka parking prostora u najužoj jezgri.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top