Katolička crkva na Alipašinom Polju dobija novi izgled

katolicka crkva alipasino novigrad sarajevo

Katolička crkva “Svetog Luke evanđeliste” u C fazi Alipašinog Polja uskoro će dobiti i fasadu, a time Novi Grad ljepši izgled. Nakon fasade, uslijedit će i obnova krova na ovom vjerskom objektu, obnovu je podržala Općina Novi Grad Sarajevo.

Pored sredstava kojima Općina pomaže vjerske zajednice, dovršetak ovog objekta sa 100.000 KM pomogli su vlasnik firme “Peny Plus” Mesud Hrbat i njegova supruga Suada, koji su finansirali izgradnju džamije “Mesudija” u novogradskom naselju Rječica, a koja je odnedavno u upotrebi.

Župnik župe „Svetoga Luke evanđeliste“, Željko Vlajić pohvalio je saradnju sa Općinom Novi Grad Sarajevo, kao i sa mjesnim zajednicama „Alipašino Polje C1 i C2“ i mladima Islamske zajednice iz Bosanske džamije i džamije kralja Fahda.

"Sa Općinom Novi Grad potpisali smo ugovor, odnosno župa „Svetoga Luke evanđeliste“ u iznosu od 4.000 KM, nakana je da ta sredstva iskoristimo za krov ove crkve, koji bi trebali sanirati. Želio bih se također zahvaliti Mesudu Hrbatu, njegovoj supruzi Suadi i djeci, koji su izdvojili 100.000 KM za izgradnju fasade. Nadam se da će crkva za mjesec dobiti novi izgled'', kazao je župnik Vlajić.

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano u budžetu svake godine kroz tekući grant izdvaja sredstva za podršku i finansiranje projekata crkava i vjerskih zajednica.

Ove godine izdvojeno je 100.000 KM, za projekte sanacije, zaštite i restauracije vjerskih objekata, kao i programske aktivnosti vjerskih zajednica i crkava. Sredstva su raspodijeljena na prijedlog Komisije za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama, a Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, usvojilo je Prijedlog Komisije i donijelo Odluku o raspodjeli sredstava, na 6. sjednici održanoj 29. jula ove godine.

Sredstva su dodijeljena Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, župama „Svetog Leopolda Bogdana Mandića“, „Svetog Franje Asiškog, zatim Župnom uredu „Uznesenja blažene djevice Marije“, Franjevačkoj teologiji, Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, te Crkvenoj opštini Reljevo, kao i župi „Svetog Luke evanđeliste“.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top