Kulturno-sportski centar jedan od aduta Mostara u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu

02 sportska dvorana mostar 27.12.2016.

Konačni tekst aplikacije Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. donosi cijeli niz novih ideja, ali spominje i neke projekte koji su već decenijama čekaju na završetak. Jedan od takvih je gradnja nove sportske dvorane, ovdje naveden kao Kulturno-sportski centar "Štreka".
Autori aplikacije navode kako "Štreka" predstavlja jednu novu sinapsu ili tačku u centralnoj zoni i premoštava nedostatak kulturne i sportske infrastrukture i sadržaja.

"Modernog i multifunkcionalnog dizajna, Štreka će ugostiti kulturne, sportske i obrazovne sadržaje, a bit će dostupna i licima s invaliditetom i umanjenim sposobnostima. Prostor će koristiti 19 srednjih škola, 24 osnovne škole i 4 univerziteta, 12 ustanova kulture, tridesetak kulturnih udruženja građana, te naravno sportski klubovi. U Štreki će se otvoriti novi prostor za izvedbene djelatnosti poput plesa, kao i savremene produkcije na polju vizuelnih i digitalnih umjetnosti", stoji u objašnjenju.

Štreka svoj naziv duguje kolokvijalnom nazivu za prugu, uskotračnicu kojom je do 1966. godine prolazio popularni voz Ćiro, kada je željeznički saobraćaj prešao na novi kolosijek.

Navodi se i kako je izgradnja sportske dvorane započeta je još prije rata ali nikad nije završena, a novim je projektom potpuno osavremenjena. Objekat je u fazi izgradnje, te će kulturni segment pod nazivom Centar za savremenu produkciju sadržavati ateljee, plesnu dvoranu i multifunkcionalni prostor, prvenstveno za izlagačku djelatnost. To bi trebalo biti mjesto novih praksi, učenja i razmjene, mjesto društvenog i umjetničkog eksperimentiranja i istraživanja koje će se baviti produkcijom, poticati razvoj kreativnih i kulturnih industrija i kulturne klastere (CREATECH). Kako nosilac projekta predviđen je Grad Mostar, a partneri su Sportski savez Grada Mostara i kulturne ustanove te strukovna umjetnička udruženja

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 28. juna 2018 godine utvrdila Program javnih investicija Federacije BiH 2019-2021. To je trogodišnji dokument koji sadrži pregled investicija u projekte, a jedan od uvrštenih projekata je Kulturno - sportski centar "Štreka" u Mostaru, koji od svih započetih objekata u Mostaru zahtijeva najviše ulaganja", navodi se dalje.

Napominje se kako Mostar ne želi otvarati nove kapitalne investicije, projekat evropske prijestonice kulture samo je vjetar u leđa da se brže dovrše već započeti projekti izgradnje i rekonstrukcije.

"Kulturno-sportski centar "Štreka" je projekat u koji je već uloženo više od 8 miliona eura i glavni je kapitalni projekat koji Grad Mostar planira završiti do 2024. godine.

Paradoksalno je i da je u Mostar proteklih godina doneseno niz medalja s državnih i svjetskih takmičenja u ekipnim i individualnim sportovima, a grad nema adekvatnu sportsku dvoranu. Izgradnjom KSC-a ćemo riješiti taj problem", navode autori aplikacije Mostara za Kulturnu prijestolnicu Evrope 2024.

Grad Mostar uz pomoć Vlade HNK nastojao je 2017. godine neuspješno ubrzati gradnju dvorane zadužujući se kod Razvojne banke Vijeća Evrope. Nepostojanje Gradskog vijeća nastojalo se premostiti pokušajem da žirant za kredit bude Skupština HNK.

(Klix.ba/foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top