Milion i po za obnovu Narodnog pozorišta, uključeni eksperti koji će pratiti restauraciju

narodno pozoriste sarajevo 2024Vlada Kantona Sarajevo će, investirajući novac u infrastrukturu sarajevskih pozorišta, uložiti milion KM za nabavku audioopreme za četiri pozorišta, što predstavlja značajnu investiciju jer je zadnja audioprema kupljena prije 40 godina. Jedno od značajnih ulaganja je i 1,5 miliona KM u Narodno pozorište Sarajevo za restauraciju fasade i izmjenu stolarije, te oko 100.000 KM za sitne radove.

Sva ta sredstva dio su iznosa od 16 miliona KM koje će Vlada Kantona Sarajevo putem resornog ministarstva u ovoj godini izdvojiti za 13 ustanova kulture.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić u razgovoru za Fenu je kazao da se Ministarstvo kulture i sporta KS strateški opredijelilo da obnovi kulturnu infrastrukturu na području kantona, što svakako podrazumijeva zgradu Narodnog pozorišta Sarajevo kao nacionalni spomenik BiH.

"U menadžmentu Narodnog pozorišta smo u stalnom dijalogu sa nadležnim ministarstvom i upravom Grada Sarajeva koje je izrazilo želju da pomogne u sufinansiranju fasade zgrade. Napominjem da je to zadnji put urađeno prije 20 godina i da je nepodijeljen glas struke da to nije bilo na najvišem nivou. Upravo zbog toga uključili smo eksperte i nadležne institucije koje će pratiti rad na obnovi, restauraciji fasade i nadzirati radove za koje se nadam da će početi u martu, po završetku pripremne i projektantske dokumentacije", podvukao je Mustafić.

On ističe da je Narodno pozorište Sarajevo najstarija krovna pozorišna institucija u BiH sa četiri ravnopravna umjetnička subjekta - Drama, Opera, Balet i Sarajevska filharmonija.

"Ako ovome dodamo da se u Narodnom pozorištu održavaju i svi značajniji međunarodni festivali kao što su SVEM, SFF, Balet Fest, MESS, Jazz Fest i drugi državnički, entitetski i kantonalno-gradski događaji od historijskog i kulturnog značaja, onda je jasno koliko znači da se zgrada eksterijerno, ali i enterijerno obnovi, tehnološki unaprijedi sa savremenim standardima audio-scenske opreme. S tim u vezi želim pohvaliti inicijativu Vlade Kantona Sarajevo i ministra Kenana Magode da ove godine sva sarajevska pozorišta obnove audio i video opremu, kako bi već naredne to učinili i sa scenskom rasvjetom", smatra Mustafić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo osvrnuo se i na kadrovska pojačanja u segmentu Opere. Tako je istaknuo da očekuje primanje četvero mladih solista plus neophodnog korepetitora za Operu, kao i da će se krenuti u obnovu jedinog profesionalnog hora u državi BiH. Mustafić također ističe da je prioritet pojačati brojčano ansambl jedinog Baleta u državi.

"Što se tiče operne i baletne produkcije bićemo zadovoljni kada povećamo obim repriznih izvođenja koji su uvjetovani nedostatkom opernog orkestra. Ovo rukovodstvo Narodnog pozorišta Sarajevo će zajedno sa Sarajevskom filharmonijom ponuditi strateške pravce kako i na koji način treba razvijati autohtoni kadar i tako otvoriti stabilnu perspektivu opernoj i baletnoj umjetnosti u BiH. Ne smiju ova dva segmenta umjetničkog izraza u Narodnom pozorištu biti na rubu opstanka i dovedeni u pitanje. Mi smo ponosni na evidentan umjetnički i produkcijski pomak, visoku razinu kvaliteta koju nam potvrđuju inostrani kritičari, publika i pozivi na festivale, zatim umjetničku razmjenu opernih i baletnih predstava", podvukao je Mustafić.

On ističe da mu kao direktoru pozorišta vrlo imponira kada vidi operne i baletne predstave rasprodate ili interes za buduće predstave koje su najavljene do kraja sezone.

"U Operi su to nakon fenomenalne "Madame Butterfly", prvo scensko uprizorenje jazz opere klasika Geršvina sa naslovom "Plavi ponedeljak" i potom za kraj ove sezone Mocartov "Figarov pir". Dok nas nakon fenomenalne izvedbe baleta "Bolero" u čast obilježavanja 40 godina od ZOI u Sarajevu očekuje popularna "Carmen" Bizea, što će sigurno za baletsku publiku biti vrhunski umjetnički događaj. Naravno, najavljujem u sklopu Kulture na ulice i drugi baletni triptih "Planeta Sarajevo" u julu na Trgu Susan Sontag", podvukao je u razgovoru za Fenu direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić.

(Fena)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top