Muzička akademija – počinje postavljanje stolarije na drugom dijelu objekta

muzicka akademija starigrad jan 08 20

U sklopu druge faze restauracije zgrade Muzičke akademije - nacionalnog spomenika iz 1882. godine, završeno je utopljavanje tavanice objekta i postavljanje nove stolarije na dijelu zgrade iz pravca ulice Josipa Štadlera. Počinje postavljanje stolarije na dvorišnoj strani objekta, a danas je izvršena isporuka materijala.

“Danas je isporučena stolarija za 55 otvora na dvorišnoj strani zgrade i počela je njena ugradnja. Nakon toga ostaje još ugradnja stolarije na sjevernoj i južnoj strani, što je prema dinamici radova planirano u februaru. Po završetku ugradnje preostaje još fina obrada, a onda farbanje fasade kao završni dio cijelog projekta,” saopćili su iz nadležne Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Podsjećamo, u prvoj fazi restauracije Muzičke akademije urađena je sanacija nestabilnih dijelova fasade, izrada novih elemenata po uzoru na prethodne, kao i restauracija oštećene i nestabilne arhitektonske dekoracije. Druga faza radova počela je u oktobru prošle godine utopljavanjem tavanice objekta i toplifikacijom sjevernog dijela fasade. Ova faza obuhvata i radove na mašinskim instalacijama, uz izgradnju nove kotlovnice.

Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta koji će sačuvati ovaj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, smanjiti zagađenje, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 690.000 KM. Za prvu fazu radova Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojili su oko 140.000 KM.

Druga faza radova košta oko 550.000 KM i finansira ih Ambasada Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“. U projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ Općina Stari Grad uključena je finansiranjem tri projekta: Muzička akademija, Vrtić „Biseri“ i OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“, ukupnim iznosom od 200.000 KM.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top