Na Bjelašnici počinje veliko uređenje i proširivanje ski staza i trasa ski liftova

bjelasnica flickr a.catovicMinistar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, direktor "ZOI 84" Jasmin Mehić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov potpisali su danas na Bjelašnici Sporazum za realizaciju projekta uređenja i proširenja ski staza i trasa ski liftova na liniji Babin Do - vrh Bjelašnice.

“To su olimpijske staze koje su devastirane tokom rata i u periodu 1995-2020. godine. Djelimično su obnavljane, a ovo je prvi put da se to radi u cjelosti. Obzirom da su kroz naše ranije sporazume na određenim dijelovima staza već urađene pripreme, radovi na proširenju ići će brže i vjerujemo da će biti završeni tokom naredne godine”, izjavio je ministar Delić.

Ukupna vrijednost projekta, prema Sporazumu, je dva miliona KM, a njime je planirana revitalizacija i proširivanje svih staza na potezu Babin Do - vrh Bjelašnice.

Kako je istakao ministar, realizacijom ovog projekta nastoje se povećati kapaciteti skijališta, unaprijediti turistička zimska ponuda, kao i poslovanje samog preduzeća “ZOI ‘84”.

“Cilj nam je vratiti velika sportska takmičenja na naše olimpijske planine, a naravno i unaprijediti rekreativne sadržaje i za građane Kantona Sarajevo i za turiste. Obećali smo da ćemo našim planinama vratiti olimpijski sjaj i ulažemo maksimalne napore da to obećanje što prije ispunimo i Bjelašnici i Igmanu vratimo njihov olimpijski sjaj i funkcionalnost”, naveo je ministar Delić.

Direktor Mehić podsjetio je da je preduzeće “ZOI ‘84” potpisalo sporazume s Ministarstvom u vrijednosti nešto više od 30 miliona, te da je u realizaciji trenutno oko 22 miliona KM. Naveo je i da svi projekti imaju neophodnu sinergiju i da svi zajedno primarno imaju cilj poboljšanja koja će Bjelašnicu učiniti otvorenom za skijanje tokom cijele sezone.

“Obišli smo radove na izlaznoj stanici četverosjeda za koji sa sigurnošću mogu tvrditi da je jedan od najzahtjevnijih projekata na Bjelašnici. Završetak ovih radova očekujemo u narednih mjesec dana. Na ovaj način otvorili smo skijalište na obje strane Bjelašnice, odnosno sa staza jedan i pet na lijevu stranu i staza dva i četiri na desnu stranu. Na ovaj način unaprijedili smo skijašku sezonu i skijanje na Bjelašnici koje neće više zavisiti od vremenskih uvjeta”, pojasnio je direktor Mehić.

Bjelašnica će, kako su istakli potpisnici današnjeg sporazuma, u naredne dvije godine pokazati da su sva ulaganja u nju vrijedila i sigurno će postati skijalište koje će rado posjetiti kako rekreativci, tako i organizatori velikih sportskih takmičenja.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top