Na Bjelašnici pošumljeno 165 hektara površine

trnovo bjelasnica posumljavanje okt 2019

Vodeći se principom da su “šume pluća i zeleno srce naše planete“, na prostoru šumsko-privrednog gazdinstva “Trnovsko” u proteklih desetak godina pošumljeno je više od 165 hektara površine, javlja Anadolu Agency (AA).

Svijest o tome da smo ovaj planet “posudili od generacija koje dolaze”, ključna je u razumijevanju važnosti očuvanja i obnove ovog iznimnog prirodnog bogatstva po kojem je naša Bosna i Hercegovina poznata u svijetu, podsjećaju iz Centra za promociju olimpijskih planina.

Zato je veoma bitna činjenica da se na olimpijskim planinama poput Bjelašnice, uprkos naglašenoj želji za razvojem turističkih i infrastrukturnih kapaciteta, kontinuiranovodi računa i o obnovi šumskog fonda i očuvanju prirode.

Smatraju kako je dobar primjer saradnja lokalnih vlasti u Trnovu s KJP “Sarajevo šume”.

Naime, Općina Trnovo u kontinuitetu djeluje sa KJP “Sarajevo-šume” na sličnim projektima. Tako, kako je potvrđeno iz lokalnih struktura, za svaku pretvorbu građevinskog zemljišta Općina Trnovo plaća da se zasade nove površine.

“Prema zvaničnim podacima, na prostoru šumsko-privrednog gazdinstva “Trnovsko” u proteklih desetak godina zasađeno je više od 165 hektara (1.650.000 m2) površine”, navodi se u saopćenju.

Značajan dio ove površine odnosi se na goleti na kojima će se u budućnosti nalaziti nove šume.

Zasadi su tako napravljeni na više lokaliteta Gornje Raitnice, Hojte-Presjenice, te Crne rijeke- Željeznice. Zasađene su kulture crnog i bjelog bora, smrče…

Prema ranijim planovima KJP “Sarajevo-šume”, na južnim padinama Bjelašnice tokom 20 godina bit će zasađeno oko 20 miliona sadnica, a Kanton Sarajevo time će dobiti od osam do deset novih miliona kvadratnih metara šume.

Na ovaj način se pokazuje odgovornost prema prirodi i stvaraju šumska bogatstva za generacije koje dolaze.

Spomenuti primjer djelovanja lokalnih vlasti i kantonalnih preduzeća treba pozdraviti, kao pretpostavku da se ovakve aktivnosti na olimpijskim planinama dodatno intenziviraju u budućnosti.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top