Na Grbavici moguća gradnja zgrade do 22 sprata

up grad sarajevo izvod 86 15

U Sarajevu će u ponedjeljak biti održana javna rasprava o projektu gradnje objekta na mjestu nekadašnjeg Strojorada na Grbavici.

Javna rasprava će se održati u organizaciji Općine Novo Sarajevo u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu, a zvanična tema glasi "Nacrt odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Grbavica II - Strojorad".

Riječ je o jednom od najatraktivnijih slobodnih prostora u urbanom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine, a koji još uvijek čeka rješenje o prirodi iskorištavanja.

Okvirna sredstva za pripremu podloga i izradu plana u iznosu od 41.500 KM osigurat će Općina Novo Sarajevo putem, kako kažu, krajnjeg investitora - kompanije Wilson d.o.o., a koja se nalazi u suvlasništvu tuzlanskog Binga.

S druge strane, iz Binga je za Klix.ba rečeno kako Wilson neće biti krajnji investitor, ali da je zacijelo podnosilac zahtjeva.

Kako se može vidjeti iz Nacrta odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta, ukupna površina obuhvata 2,4 hektara, a u planu je izgradnja stambeno-poslovnog objekta u omjeru 40:60 u koristi poslovnog sadržaja.

Planirana maksimalna spratnost objekata je sedam etaža, uz notiranu mogućnost gradnje hotela do 12 spratova te objekta za stanovanje do 22 sprata. Ukupna površina objekta iznad garaža planirana je na ne više 89.500 kvadratnih metara.

U Nacrtu se mogu vidjeti smjernice o funkciji i pojedinostima izgleda objekta.

"Planirati sadržaje društvene infrastrukture koji nedostaju lokalnoj zajednici i šire, tj. sadržaje: ugostiteljstva sa smještajnim kapacitetima (hotel, kafeterije, restorani,
slastičarnice), trgovine (hipermarket, ekskluzivne trgovine), zanatstva (servisi),
sadržaje kulture (kino, umjetnička galerija, biblioteka i sl.) pošta, banka i sl. Centralni i južni dio obuhvata tretirati polublokovskom izgradnjom uz formiranje
natkrivenog i dijelom otvorenog trga", navodi se u nacrtu.

Kada je riječ o zelenim površinama i postojećoj šetnici uz Miljacku, odnosno Aleju lipa, Općina Novo Sarajevo diriguje da zelene površine na predmetnom području budu izgrađene u maniru kontinuiteta psotojećih zelenih površina u okolini, a da se šetnica ne samo zaštiti tj. ne ukloni, nego i da se dodatno uredi.

Također, predviđa se zadržavanje postojeće benzinske pumpe uz mogućnost rekonstrukcije i redizajna.

(Klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top