Nastavak projekta izgradnje Muzeja Mersada Berbera

mersad berber

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić susreo se u Zagrebu sa Ensarom Berberom, sinom istaknutog umjetnika Mersada Berbera, a prilikom susreta zvanično je najavljen nastavak radova na projektu izgradnje Muzeja „Mersad Berber“ u općini Stari Grad. Ovaj projekat je Općina Stari Grad najavila je i počela 2019. godine, a muzej će se nalaziti u ulici Zelenih beretki, u prostoru veličine 450 metara kvadratnih koji Općina ustupa za potrebe muzeja.

Općinsko vijeće Stari Grad je, na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, u januaru 2019. godine usvojilo odluku o izdvajanju sredstava u iznosu od 300.000 KM za ovaj projekat, a od sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora.

Iste godine pristupilo se realizaciji radova koji su obustavljeni kada se pokazalo da će rekonstrukcija i adaptacija postojećih prostorija biti dosta kompleksnija od prvobitne zamisli, te je trebalo osigurati i dodatna sredstva.

Načelnik Hadžibajrić je informisao Ensara Berbera da bi ovi problemi uskoro mogli biti riješeni imajući u vidu da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izrazila spremnost da Grad Sarajevo bude partner u projektu. Ukoliko budu blagovremeno provedene sve procedure, projekat bi uskoro mogao biti otkočen i radovi nastavljeni.

Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

Kako je ranije izjavio načelnik Hadžibajrić, ovdje se radi o značajnoj investiciji, ali njena opravdanost nije upitna. “Radi se o velikoj investiciji, ali mi ćemo taj projekat dovesti do kraja jer smatram da Sarajevo, građani i generacije koje dolaze zaslužuju jedan reprezentativan prostor u kojem će biti izložena djela koja je Berber stvarao za života,“ izjavio je ranije načelnik Hadžibajrić.

Djela Mersada Berbera nalaze se u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Bio je umjetnik za kojeg je znao svaki Bosanac i Hercegovac, a kojem se cijeli svijet divio. Najznačajniji ciklusi su mu: Sarajevske hronike, Put u Skender Vakuf, Otomanske hronike, Hommage a Velazquez, Hommage Vlahi Bukovcu i posljednji Srebrenica i Arhiv.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top