Nastavlja se rekonstrukcija dijelova Zemaljskog muzeja BiH

zemaljski muzej sarajevo foto sa c.net 02

Rekonstrukcija pojedinih dijelova Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine bit će nastavljena zahvaljujući internacionalnoj Fondaciji ALIPH (ALIPH-International alliance for the protection of heritage in conflict areas).

"Nakon što je našoj instituciji pružila značajnu pomoć za realizaciju stalne postavke "Bosna i Hercegovina u prethistorijskom dobu", po pitanju relokacije i izlaganja čuvenog čamca iz Donje Doline kod Bosanske Gradiške, Fondacija ALIPH kroz dvogodišnji projekat ukupne vrijednosti 599.511 dolara nastavlja finansirati obnovu stolarije i izabranih, najvažnijih depoa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz ovog muzeja.

Trenutno su u toku radovi zamjene stolarije na zgradama Odjeljenja Prirodnih nauka i Odjeljenja za etnologiju, a u istim objektima vrši se potpuna građevinska sanacija i opremanje depoa entomološke zbirke, kao i etnoloških depoa u kojim se čuvaju zbirke tekstila i kućnog pokućstva.

Kolika je važnost radova koji se izvode, a koji uključuju i opremanje inventarom te klimatizaciju, najbolje govori činjenica da se u navedenim depoima čuva oko 500.000 predmeta i uzoraka najviše u okviru entomološke zbirke.

Nakon završetka navedenih radova planirana je rekonstrukcija i obnova dijela depoa Odjeljenja za arheologiju, onih u kojima se čuva materijal sa najznačajnih arheoloških iskopavanja u Bosni i Hercegovini iz prethistorijskog i antičkog perioda.

Podrška Fondacije ALIPH Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine primjer je dobre prakse zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa kojoj su se pridružili Ambasada Kraljevine Švedske, kao i uredi UNESCO-a i UNDP-a u Sarajevu - naveli su iz Zemaljskog muzeja BiH.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top