Novi plan, nova arena, novi atletski poligon

04 atletska staza kosevo okt 16 19

Nakon što je u Mjesnoj zajednici „Koševo 2“ prije nekoliko dana održana javna tribina uz učešće velikog broja zainteresiranih građana na temu koncepta Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“-zona sporta i rekreacije ponovno su prema Općini Centar od strane naših sugrađana upućeni upiti o daljnjim aktivnostima ove lokalne zajednice u vezi sa ovim, jednim od najznačajnijih pitanja razvoja Centra, a posebno sporta.

U tom smislu naglašavamo da će nakon završetka roka za dostavljanje inicijativa, sugestija i prijedloga građana i sportskih i drugih organizacija Općina sumirati rezultate i uputiti ih Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo kako bi se na novembarskoj sjednici Općinskog vijeća razmatrao nacrt Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“-zona sporta i rekreacije.

S obzirom na rezultate navedene javne rasprave i dosadašnje prijedloge pojedinaca i organizacija općinska administracija i načelnik i dalje stoje na stanovištu da je potrebno izvršiti potpunu modernizaciju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“, bez atletske staze i sa najboljim uslovima za održavanje klupskih i reprezentativnih utakmica najvišeg ranga u organizaciji FIFA-e i UEFA-e, što podrazumijeva pored ostalog i natkrivene tribine, najbolje uslove za publiku, za medije, odnosno održavanje utakmica i u najtežim vremenskim uslovima.

Nedavne utakmice u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo na najvećem broju evropskih stadiona održane su na terenima bez atletske staze što potvrđuje potrebu da i Bosna i Hercegovina dobije istinsku fudbalsku arenu, odnosno nacionalni stadion sa oko 35 hiljada gledalaca u glavnom gradu države.

Napominjemo da je sadašnja atletska staza na stadionu Koševu u potpunosti neupotrebljiva i da na njoj se ne mogu održavati bilo kakva sportska takmičenja, a njena obnova zahtijevala bi izuzetno visoka finansijska sredstva.

I u tom kontekstu, uvažavajući značaj atletskog sporta, Općina Centar predloženim rješenjima planira izgradnju modernog atletskog poligona, proširenje broja staza prema standardima atletske federacije, te modernizaciju pomoćnih terena i objekata, ali i izgradnju natkrivenih tribina za smještaj više hiljada gledalaca atletskih takmičenja.

Također, u okviru preuređenja prostora planira se izgradnja atletske dvorane koja bi za razliku od trenutnog stanja omogućila razvoj atletike i atletska takmičenja i u zimskom periodu.

Naravno potrebno je naglasiti da će i postojeći pomoćni tereni, kako fudbalski tako i teniski i rekreativni dobiti novi kvalitet u okviru realizacije predloženog plana, a pored toga izgradiće se privredni sadržaj, veliki broj parking mjesta, šoping centara i drugih poslovnih prostora, hotel, heliodrom...

Na taj način Sarajevo bi, uz postojeći kompleks Zetre, dobilo najsadržaniji sportski centar visokog kvaliteta koji bi otvorio nove stranice razvoja sporta, turizma, biznisa i zapošljavanja.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić iskazuje uvjerenje da će građani i stručnjaci i organizacije iz oblasti sporta svojim kreativnim idejama doprinijeti da se najveći sportski projekat u povijesti Sarajeva realizira i svojim sadržajima na najbolji način promovira i Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top