Novim rješenjem na Hastahani će biti više drveća i parkovske površine

marijin dvor hastahana sa c.net

Poštovani, s ciljem istinitog informisanja javnosti, a nakon pisma predsjednika Savjeta Mjesne zajednice „Marijin Dvor-Cri Vrh“ otvorenim pismom želim da odgovorim gospodinu Zvonku Bošnjaku, ali i građanima iznesem tačne, dokumentovane i lako provjerljive informacije:

Postupak izmjena Regulacionog plana Gradski Centar „Marijin Dvor“ –lokalitet Hastahana, imao je javni karakter i proveden je u skladu sa zakonskim procedurama.

U tom smislu je u septembru 2017. godine Općinsko vijeće donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena Regulacionog plana Gradski Centar „Marijin Dvor“ –lokalitet Hastahana. U skladu sa tom odlukom Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo uradio je Smjernice za izradu plana.

Na toj osnovi je raspisan javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rješenja za oblikovanje tog prostora koji je trajao 45 dana, a pri čemu je akcent bio da najveći dio lokaliteta bude u funkciji parka i trga, a tek desetak posto prostora bude namijenjen izgradnji objekta društvene infrastrukture i to tako da ispod zemlje budu podzemne garaže, a da novi objekt ima spratnost P+3.

Kako bi našim sugrađanima detaljnije predočili, prema važećem Regulacionom planu na Hastahani čija je ukupna površina 11.543 kvadratnih metara predviđena je izgradnja objekta Muzeja opsade grada koji bi zauzimao površinu od 2.560 kvadratnih metara. Prema prijedlogu u novom dokumentu, objekat društvene infrastrukture bi zauzimao manje od hiljadu kvadratnih metara što znači da novim rješenjem ostaje mnogo više prostora za parkovske površine i trg.

Dakle ne radi se o soliteru, već o objektu koji svojom visinom odgovara zgradama u bližem okruženju. Istovremeno ovakvim idejnim rješenjem povećale bi se površine trga i parka u odnosu na ranija rješenja kada je bila izgrađena Hastahana, te zgrada Muzeja opsade sa dvostruko većom površinom u odnosu na mogući novi objekat.

Konkursna komisija nije dodijelila prvu nagradu s obzirom da je većina dostavljenih radova predviđala izuzetno veliku izgrađenost kompletne parcele, a ne na pejzažno oblikovanje cijelog lokaliteta u kojem dominira park. S obzirom da gospodin Bošnjak govori o očuvanju postojećeg zelenila, upravo ukazujem na sadašnje loše stanje Hastahane situaciju u kojoj najmanje ima zelenila i gdje najveći dio predstavlja betonska ploha.

Građanima, javnosti i Općinskom vijeću će biti prezentirani, na najbolji vizuelni način, idejno arhitektonsko rješenje ovog projekta koje podrazumjeva da će na ovom lokalitetu biti više zelenila nego ikada do sada.

U vezi sa navodnim „privatnim interesima“ sumnjivih investitora kao neistinitu tvrdnju koju iznosi Bošnjak ističem da u skladu sa zakonskim propisima i idejno arhitektonskim rješenjem, te vlasništvu odlučuje Općinsko vijeće. Na ovaj način stvaramo preduslove za nove investicije i mi ne znamo ko će biti investitor, ali ono što je sigurno jeste da to neće biti privatna kompanija.

"Najdobronamjernije savjetujem gospodinu Bošnjaku da se vrati i počne djelovati u okviru nadležnosti savjeta mjesne zajednice, a da ukoliko ima namjeru da se bavi planiranjem i ostalim poslovima iz domena izvršne vlasti i konkretno načelnika, neka se pripremi i kandiduje na sljedećim lokalnim izborima", saopšteno je iz press službe Opštine Centar.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top