Objavljen javni poziv za obnovu zgrade željezničke stanice Bistrik

03 stara zeljeznicka stanica bistrik 23.dec.2017

Obnova Stare bistričke stanice jedan je od projekata očuvanja i obnove kulturno-historijskog naslijeđa, koju je pokrenula gradska administracija Sarajeva.

Konačni cilj aktivnosti jeste da se ovaj spomenik neprocjenjive vrijednosti vrati građanima kao željeznički muzej, velika turistička atrakcija i stjecište kulturnih dešavanja.

Grad Sarajevo i gradska uprava su tim povodom objavili javni poziv za Izvođenje radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu.

Ukupna vrijednost radova 2.000.000,00 KM bez uračunatog PDV-a. Trajanje ugovora ili rok izvršenja je šest 6 mjeseci, garantni rok 2 godine.

Objekat se sastoji iz tri dijela a njegova ukupna površina je 488,20 m2. Posjeduje podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje. Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 28.07.2020.

Studio Urbing je izabran kao projektant glavnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije željezničke stanice Bistrik ispred investitora Grada Sarajeva. Prije ulaska ekipe za mjerenje, organ uprave je očistio lokaciju te omogućio nesmetan pristup lokaciji projektantu.

Nakon što se 1978. godine zatvorila željeznička stanica, zgrada je poslužila kao stambeni prostor te je počela destrukcija spomenika.

Stanični objekt je u svrhu stanovanja dispoziciono promijenjen. Sedam stanova se pregradilo sa različitim pregradnim materijalima. Upotrebljene su različite podne i zidne obloge keramika, laminat, parket, lamperija. Izgrađene su betonske stepenice u peronskom dijelu objekta, dio vanjske stolarije je zamjenjen sa PVC stolarijom. Nadograđena je nadstrešnica na južnoj strani perona kao i predulazi u stambene jedinice.

Zbog upotrebe i zagrijavanja prostora izvršeni su proboji dimnjaka na krovnim plohama. Izvršena je djelomična izmjena crijepova zbog dotrajalosti i zbog ugradnje krovnih prozora koji nisu postojali u vrijeme korištenja objekta kao željezničke stanice. Fasada objekta je u oronulom stanju. Pomoćni objekt – bife je u devastiranom stanju.

Spomenik Bosne i Hercegovine, a nekada reprezentativna željeznička stanica na Bistriku koju je čuveni voz „Ćiro“ posljednji put napustio 1978. godine, uskoro bi mogla postati mjesto susreta kulturnih društvenih događaja značajnih za Sarajevo.

Bistrička stanica ima veliki turistički potencijal svojom lokacijom i fantastičnim položajem unutar gradske zone, s kojeg se pruža fascinantan pogled na grad. Namjera je da se pronađe najefikasniji i najbolji put ka obnovi ovog nacionalnog spomenika, kao vrijednosti koju Grad želi sačuvati.


(akta.ba/foto: sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top