Omogućena legalizacija preko 200 kuća na području naselja Buća Potok

bespravna gradnja boljakov potok d zeger

Na nedavno održanoj 26. sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo usvojena su tri značajna dokumenta iz oblasti provedbeno-planske dokumentacije i to: Odluka o usvajanju i izmjeni i dopuni regulacionog plana „Buća Potok II“; Odluka o izmjeni odluke o provođenju regulacionog plana „Buća Potok II“ i Odluka o izmjenama odluke o provođenju regulacionog plana „Buća Potok I“.

„Sve tri odluke imale su za cilj da našim građanima koji imaju izvedene, izgrađene objekte na području naselja Buća Potok stvore jednostavniji način za legalizaciju njihovih objekata. Riječ je o objektima koji su predmet legalizacije, ne za nove planirane objekte. Na ovaj način je riješen višedecenijski problem stanovnika Buća Potoka koji svoje objekte nisu mogli legalizovati“, kazao je pomoćnik načelnika Općinske službe za urbanizam, stambene, imovinsko-pravne geodetske poslove i ktastar nekretnina Alen Zorlak.

Usvajanjem Odluke o izmjeni i dopuni regulacionog plana „Buća Potok II“ došlo je do sužavanja profila naseljskih saobraćajnica, čime je zadržano i sačuvano 35 objekata koji su ranije bili predviđeni za djelomično ili potpuno uklanjanje. Novoplaniranim rješenjem saobraćaja ostvarit će se jednostavna i puna dostupnost svim objektima u skladu sa normativima. Ovom izmjenom stvorene su pravne predpostavke za njihovu legalizaciju.

Što se tiče Odluka o izmjeni odluka o provođenju regulacionog plana „Buća Potok I“ i „Buća Potok II“ njihovim usvajanjem stvoreni su preduslovi za legalizaciju 180 objekata. Naime omogućena je legalizacija izgrađenih objekata iznad zone snabdijevanja iz gradskog sistema snabdijevanja vodom (kota 655 mnm) pod uslovom da je obezbijeđeno alternativno snabdijevanje vodom putem lokalnih izvorišta ili drugih izvora, a uz kontinuirano praćenje kvaliteta vode od strane Općine Novi Grad Sarajevo.

„U pitanju su objekti u rubnom dijelu naselja Buća Potok koji su već ranije izgrađeni, koji su predmet legalizacije, zadržani i evidentirani, a koji usvajanjem ovih odluka stiču preduslove za legalizaciju“, istakao je Zorlak.

Zbog velikog broja predmeta legalizacije koji se vode na Općini Novi Grad Sarajevo, ova lokalna zajednica formirala je poseban odsjek koji se u okviru službe bavi ovom problematikom, također, data je mogućnost fizičkim osobama za obročno plaćanje utvrđene naknade za pogodnost lokacije-rente, te je poduzet niz drugih radnji kao što je i kontinuiran rad na provedbeno-planskoj dokumentaciji.

Buća Potok je u proteklih nekoliko godina dobio i modernu saobraćajnicu, rekonstruisanu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgrađen je sportsko-rekeativni centar „Srce“ sa brojnim sadržajima itd. Od zapuštenog naselja napravljeno je mjesto poželjno za život i rad, a cijene nekretnina na ovom području su znatno više. Sve to je uzrokovalo značajan porast kvaliteta življenja u jednom od najvećih naselja u Kantonu Sarajevo.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top