Općina Ilidža prva u FBiH nakon 30 godina aviosnimanjem Vlakova započela obnovu premjera

avio snimanje ilidzaNakon temeljitih priprema, uspostavljanja pravnog okvira i definisanih zadataka, aviosnimanjem Vlakova, tačnije katastarske općine Vlakovo, počela je obnova premjera na području Općine Ilidža, što je od izuzetnog značaja za stanovnike ove lokalne zajednice i s pravom se može nazvati historijskim projektom.

Ovaj događaj ostat će upamćen kao pionirski korak ove lokalne zajednice koji će na kraju iznjedriti Katastar nekretnina, tačnu, pouzdanu i jedinstvenu evidenciju o nekretninama, prvu takve vrste u Federaciji još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i prvu u historiji Ilidže.

Važnost i značaj ovog projekta možda se najbolje oslikava i u interesu koji su pokazali stanovnici Vlakova tokom pripreme za avionsko snimanje.

Nakon što je krajem septembra ove godine Općinsko vijeće Ilidža usvojilo Odluku o obnovi premjera na području općine Ilidža potpisan je Sporazum sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove te su definisane obaveze u cilju provođenja ovog projekta.

''Još ranije smo iskazali našu punu opredjeljenost da kroz saradnju s najvišim nivoima vlasti unaprijedimo stanje u našoj lokalnoj zajednici, s posebnim naglaskom da budemo servis našim građanima kakav zaista zaslužuju. Aviosnimanje i početak obnove premjera na području Vlakova zaista mogu nazvati historijskim danom za općinu Ilidža, ali i sve njene stanovnike'', rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Općinski načelnik naglasio je i kako je javna evidencija o nekretninama izuzetno važna polazna tačka za dugoročni razvoj naše općine, zbog čega je bitno da se efikasno riješe problemi sa kojima se građani susreću.

''Obnova premjera stvorit će pretpostavke i za adekvatnije prostorno planiranje, kao i za bolje upravljanje građevinskim zemljištem ali i drugim resursima naše lokalne zajednice'', kazao je načelnik Muzur.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top