OŠ „Saburina“ dobila novu stolariju, preostalo uređenje terasa

os saburina 03.sept.2019U OŠ „Saburina“ izvršeno je postavljanje novih prozora i unutarnjih vrata, a projekat su realizovali Općina Stari Grad i Ambasada Japana u BiH.

Nova stolarija pružat će bolje uslove za rada, naročito u zimskim mjesecima, te uticati na ugodniji boravak u samom objektu. Postojeća stolarija bila je stara skoro 100 godina. Prozori u pojedinim učionicama i kabinetima više nisu imali svoju funkciju i nisu se mogli zatvoriti zbog deformacije okvira, pa je dolazilo do velike potrošnje prilikom grijanja zimi. Ovaj projekat koštao je oko 150.000 KM, od čega je Općina Stari Grad snosila troškove poreza u iznosu oko 25.000 KM, a radove je finansirala Ambasada Japana u BiH.

U ovom objektu radi se rekonstrukcija i ostalih dijelova, te je tako završena rekonstrukcija i zamjena vodovodnih instalacija u školskim toaletima na spratu, a do kraja ove sedmice ti radovi bit će završeni i u prizemlju objekta. Ova projekat finansira Ambasada Češke Republike iznosom od 19.000 KM.

Ambasada Republike Poljske finansira radove na školskoj biblioteci i rekonstrukciju produženog boravka u vrijednosti od 40.000 KM. Prema informacijama iz škole, biblioteka je opremljena i preostalo je još opremanje produženog boravka.

Ambasada Mađarske u BiH finansirat će radove sanacije vanjskih terasa. Općina Stari Grad je već obezbijedila sve potrebne saglasnosti za izvođenje radova, a iz škole najavljuju izbor izvođača radova i nadaju se da bi i terase mogle biti urađene do kraja septembra. Ambasada Mađarske će za ove radove izdvojiti 40.000 KM.

Zahvaljujući Općini Stari Grad, ambasadama Slovačke, Češke, Mađarske, Poljske i Japana, Gradskoj upravi i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, mlade KS, jedna od najstarijih škola u Sarajevu, koja je i nacionalni spomenik dobija potpuno novo lice.

Podsjećamo, krajem marta u OŠ „Saburina“ ugrađen je najmoderniji sistem grijanja putem električnih panela, a projekat je finansirala Ambasada Slovačke Republike u BiH iznosom od oko 100.000 eura.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top