Otvoren Trg Jurislav Korenić ispred sarajevskog Pozorišta mladih

01 trg kulture pozoriste mladih centar nov 06 18

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, gradonačelnik Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić su danas ozvaničili završetak radova na uređenju trga ispred Pozorišta mladih i predali ga na upotrebu našim sugrađanima.

Projekat uređenja ovog trga koji bi na osnovu inicijative Općine Centar trebao biti preimenovan u Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS, je finansirala Općina Centar.

"Ovo je mali poklon gradu, građanima i našim najmlađim sugrađanima i mislim da ćemo ih sa ovim parkom veoma obradovati. I u narednoj fazi ćemo biti odlučni da pravimo što više parkova, što više sadimo drveća i pravimo zelene zone i u tom smislu sam jako zadovoljan da smo evo uz veliku borbu i puno napora došli u poziciju da napravimo ovaj park „Put života“. Naš naredni korak je da povežemo ovaj trg sa trgom ispred Narodnog pozorišta, za šta vodimo pregovore sa menadžmentom hotela „Bosnia“ oko uklanjanja postojećeg objekta u njihovom vlasništvu, čime želimo napraviti najveći trg u gradu Sarajevu", kazao je načelnik Ajnadžić.

Nakon što je rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo uklonjen javni parking sa ovog prostora radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su završili sa zanatsko-građevinskim i asfalterskim radovima na dijelu trga površine 700 metara kvadratnih.

"Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila inicijativu načelnika Općine Centar da se ovaj prostor uredi kao trg i stoga smo pronašli zamjensku lokaciju za novi parking na Marijin Dvoru. Meni je drago da je moja sugestija prihvaćena da se na ovom prostoru uredi što više zelenih površina. Divno je imati u samom centru grada ovakvu malu oazu koju treba ustupiti na korištenje omladini, akademskim slikarima, arhitektima... Također želimo na ovom trgu postaviti neku skulpturu posvećenu Jurislavu Koreniću", objasnio je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Za hortikulturno uređenje trga u Kulovića ulici bilo je zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“. Tokom navedenih radova na zelenoj površini od 400 metara kvadratnih postavljena je zemlja i travnato busenje. Također je postavljeno i sedam velikih žardinjera u koje su zasađene sadnice niskih stabala zajedno sa sezonskim ukrasnim cvijećem, deset parkovskih klupa za odmor te četiri korpe za otpatke od inoksa.

Idejno rješenje uređenja trga ispred Pozorišta mladih (pod nazivom „Via Vitae“ - Put života) je uradio student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti – Odsjeka za grafički dizajn Ahmet Prošić. - Sada kada vidim finalizaciju ovog projekta moram reći da u stvarnosti izgleda puno bolje nego u 3D idejnoj projekciji. Nevjerovatan je osjećaj znati da sam dao doprinos kulturi, mada su svi govorili da je nemoguće uraditi nešto ovako da umjesto javnog parkinga bude ovakva zelena površina, kazao je Prošić.

Uređen prostor na trgu sada će, osim za odmor naših sugrađana, također služiti i za igru i druženje, kao i za organizovanje umjetničkih performansa ili nekih drugih vidova zabave i edukacije. Tokom obnove ovog trga također se vodilo računa o slijepim i slabovidnim licima za koje je od Kulovića ulice do Pozorišta mladih napravljena vodilica za njihovo nesmetano kretanje.

Osim predstavnika Kantona Sarajevo, Gradske uprave i Općine Centar današnjem druženju na ovom trgu su prisustvovali i Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, predstavnici KJKP „Park“, Centra kulture i mladih Općine Centar, Pozorišta mladih, Akademije likovnih umjetnosti, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koji su ustupili kolekciju fotografija i plakata iz svog fundusa za mini izložbu u čast Jurislava Korenića tokom današnje svečanosti.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top