Otvoren Veliki park na Ilidži: Obnovljena zelena oaza iz vremena Austro-Ugarske

veliki park ilidza okt.2023Na početku Velike Aleje večeras je svečano otvoren obnovljeni Veliki park, mjesto za odmor i rekreaciju koji će zasigurno postati omiljeno mjesto za sve ljude željne prirode, opuštanja i zabave.

Zelena oaza koja se prostire na blizu 50.000 kvadratnih metara oivičena je ulicama Hrasnička cesta, Velika Aleja i Četvrte viteške brigade a datira još iz vremena Austro-Ugarske i sasvim sigurno predstavlja jedan od najljepših parkova u Kantonu Sarajevo, ali i šire.

Revitalizirani Veliki park građanima će pružati mogućnost da uživaju u prirodi i zajedničkim aktivnostima, a centralni dio parka čine četiri amfiteatra različitih dimenzija koji su posebno kreirani za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija.

Svoja vrata Veliki park posjetiocima je zvanično otvorio nakon što su načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i direktor Javnog preduzeća Ilidža Jasmin Viteškić svečano presjekli vrpcu.

Poslije kratke šetnje kroz park načelnik Muzur je naglasio kako će ovaj prostor biti domaćin svima onima koji žele pronaći svoje mjesto, bilo da žele tišinu za razmišljanje ili vrijeme za opuštanje.

''U eri zgrada i betona mi uspješno gradimo i obnavljamo parkove. Nakon revitalizacije izletišta Stojčevac, izgradnje Sportsko-rekreativnog centra Čarli i obnove Centralnog trga, vraćanje Velikog parka građanima je još jedan važan korak ka izgradnji sadržaja kakvi su prethodnih godina nedostajali Ilidži. Što je obećano, ispunjeno je i možemo reći da je Općina Ilidža u Kantona Sarajevo prepoznatljiva kao općina s najviše pozitivnih promjena u proteklom periodu'', poručio je načelnik Nermin Muzur.

Iako je prema prvobitnom planu obnove parka bilo planirano da se ukloni nekoliko stoljetnih stabala, načelnik je kazao da su na opće zadovoljstvo iznađena efikasna rješenja kako bi stabla ipak bila sačuvana i ostala dio prirodne ljepote Velikog parka koji predstavlja dio historijskog naslijeđa Ilidže, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

U saradnji s Općinom Ilidža Javna ustanova Muzej Sarajevo upriličila je i izložbu "Sarajevo 1878. - 1918.", a koja je dala jasan prikaz kulturno-historijskog naslijeđa u pomenute četiri decenije. Kroz izložbu je tematizirana i službena posjeta Sarajevu prijestolonasljednika Austro-Ugarske Monarhije Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, koji su odsjeli upravo na Ilidži,

Prigodan muzičko-plesni program večeras nas je nakratko vratio stotinjak godina unazad u period kada su Velikim parkom šetali Ferdinand i njegova supruga.

Svečanim otvorenjem Velikog parka, kojem je prisustvovao veliki broj građana, Ilidža i Kanton Sarajevo dobili su jedan itekako atraktivan turistički sadržaj, što će sigurno ići u prilog činjenici da je Ilidža iz godine u godinu jedna od domaćih destinacija s najvećim brojem turista i ostvarenih noćenja.

 

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top