Počela izgradnja pješačke staze u okviru Parka šume Mojmilo

S.1Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat uređenja i revitalizacije Parka šume Mojmilo, izletišta na brdu Mojmilo, sa kojeg se pruža jedinstven pogled na grad. Ovaj prirodni pojas, koji se prostire na površini od oko 11 hektara na uzvisini između gradskih naselja Dobrinja, Mojmilo, Švrakino Selo i Alipašino Polje, idealno je odredište za predah i odmor za sve one koji žele uživati u prirodi, a da pri tome ne moraju otići daleko izvan grada.

Prije nekoliko dana započeli su radovi na rekonstrukciji i proširivanju postojeće i izgradnji nove pješačke staze od podnožja brda Mojmilo do Eko-kuće na Mojmilu, dužine oko pola kilometra. Radove je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova, građevinske firme „Mibral“ d.o.o.

Građanima koji žele slobodno vrijeme provoditi na ovom izletištu bit će na raspolaganju lijepo uređena staza za šetnju, kao i odmorišta sa klupama za sjedenje koja će se raditi u narednom periodu. Trenutno se izvode radovi na trasiranju staze, koja će biti popločana, a vrijednost tih radova je 98.531 KM.

„Mi smo danas obišli gradilište u sklopu Parka šume Mojmilo, gdje se izvode radovi na izgradnji staze duž cijelog parka, koja je ranije bila dosta zarasla i nije bila adekvatna za šetnju. Jedan broj građana voli koristiti ovu stazu, tako da će ona sada biti pristupačnija za šetnju. Pored toga u planu je u budućnosti izgradnja rasvjete uz stazu, odmorišta kao i parkovskog mobilijara, klupa itd. Ranije zasađeno zelenilo upotpunjavat će ambijent ovog šetališta, a uz ranije izgrađeno sportsko igralište planirana je izgradnja i dječijeg igrališta. Sa ovim sadržajima naša općina dobija još jednu zelenu oazu za odmor i rekreaciju svih generacija u neposrednoj blizini naših najvećih naselja, Alipašinog Polja, Dobrinje, Olimpijskog i Švrakinog Sela i Saraj Polja“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Nakon ovih radova, pristupit će se izgradnji još 350 metara pješačke staze u gornjem dijelu parka i rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih odmorišta uz pješačku stazu, izgradnji nadstrešnica sa klupama za odmor i rasvjetom, kao i obilježavanju biljnih vrsta u dijelu arboretuma uz pješačku stazu. U sklopu Parka šume Mojmilo nalazi se arboretum sa oko 1.000 sadnica više od stotinu vrsta brižljivo odabranih, autohtonih i specifičnih biljaka.

Također, je planirano i proširenje Eko-kuće, sa pratećim sadržajima. Općina Novi Grad je obezbijedila projektnu dokumentaciju, te je u fazi pribavljanja neophodnih saglasnosti za ishodovanje odobrenja za građenje. Shodno projektu, predviđeno je da se nadstrešnica postojećeg objekta ustakli, kako bi se dobio prostor za korištenje tokom cijele godine i povećao kapacitet Eko-kuće, gdje će posjetioci parka imati mogućnost da se osvježe i popiju kafu.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top