Počela obnova južnog bedema Kastela

03 tvrdjava kastel rehabilitacija jul 2018

U okviru nastavka obnove tvrđave Kastel, u četvrtak, 15. augusta, počela je rekonstrukcija južnog bedema utvrđenja, na mjestu gdje se nekada nalazio ugostiteljski objekat. Obnova bedema trajaće tri mjeseca, a Grad je za ove namjene izdvojio 120.000 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je u četvrtak obišao radove, podsjetio je da je polovina tvrđane rekonstruisana još prije nekoliko godina, uz pomoć sredstava EU, te da je nakon toga nastavljena postepena rekonstrukcija preostalog dijela Kastela.

Danas počinjemo obnovu i rekonstrukciju južnog bedema – segmenta 6. Radi se obnova zidina i ograde, te bravarski, zidarski i tesarski radovi, sa osnovnim ciljem da u naredna tri mejseca imamo obnovljen još jedan dio Kastela – rekao je Radojičić.

On je dodao da Grad već unazad tri godine obnavlja jedan po jedan segment Kastela, ali i istakao da će za potpunu rekonstrukciju biti potrebna značajna finansijska sredstva. Radojičić je napomenuo da bi cjelokupna rekonstrukcija, u ovom trenutku, predstavljala veliko finansijsko optrećenje za gradski budžet, te da se, iz tog razloga, svake godine obnavlja po jedan dio, u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Arheolog Muzeja Republike Srpske, Ivana Pandžić, istakla je da su izvođači radova dužni da ispoštuju sve arhitektonske, istorijske i druge činjenice kako bi ovaj bedem, i poslije obnove, zadržao autentični izgled.

Cilj je da se ne dodaje ništa novo, nego da se tvrđava obnovi zaštiti od propadanja – rekla je Pandžić i dodala da se, uporedo sa radovima, nastavljaju arheološka istraživanja ovog lokaliteta.

Rekonstrukciju južnog bedema Kastela izvodi beogradska firma Koto, specijalizovovana za sanaciju kulturno – istorijskih spomenika.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top