Podrška muzejskim kapitalnim investicijama

zemaljski muzej sarajevo maj 2019 foto vladaKS

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine njegovi trenutni i budući projekti, finansiranje i još bolje pozicioniranje u turističkoj punudi Kanotna Sarajevo bile su povod današnje posjete predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić i povjerenika Turističke zajednice KS Nermina Muzura ovoj našoj najznačajnijoj i najbogatijoj muzejskoj instituciji.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić upoznao je predstavnike Kantona sa različitim i bogatim muzejskim postavkama, potencijalima kojima Muzej raspolaže te projektima koji su u toku i onima koji su u planu.

Aktuelni projekt je obnova, opremanje i otvaranje paviljona Prahistorije na koji su u Muzeju posebno ponosni jer sadrži brojne i vrijedne eksponate vezane za period razvoja ovog podneblja.

Prema riječima direktora Sijarića najveći dio finansijske konstrukcije paviljona je zaklopljena uz pomoć podrške prijatelja Muzeja, a kako je danas najavljeno, Kanton Sarajevo će, kao kapitalnu investiciju, iz budžeta obezbijediti nedostajuća sredstva za unutrašnjeg uređenja ove postavke kako bi ona, poslije 25 godina, ponovno bila predstavljena javnosti.

Kao podršku radu muzeja i istovremeno razvijanju navika učenika da posjećuju i uče o historijskoj baštini svoje zemlje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS će obezbijediti sredstva kako bi učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola bilo omogućena posjeta i razgledanje Muzeja.

Kako je istakao predsjedavajući Konaković, planirano je povećanje tranše koju Kanton Sarajevo preko Ministarstva kulture i sporta daje Muzeju.

“Zemaljski muzej je naše zajedničko blago. Drago mi je čuti da ga sve više posjećuju učenici i turisti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, da polako vraća svoj sjaj i mi ćemo svakako u tome biti ozbiljna podrška. Ovo je poseban turistički potencijal Sarajeva i naš zajednički interes je ulagati u njega”, istakao je predsjedavajući Konaković.

Na sastanku je najavljen novi projekt obnove i osmišljavanja velike botaničke bašte koja je dio muzejskog kompleksa gdje će Kanton Sarajevo biti aktivan partner u pokretanju i finansiranju uređenja i ovog dijela Zemaljskog muzeja BiH, saopšteno je iz press službe Vlade KS.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top