Pogledajte ponudu bosanskohercegovačkih zimskih centara ove sezone

bjelasnica flickr a.catovicBosna i Hercegovina uvijek je imala dobre skijaške centre. Nekoliko njih i ove će zime biti mjesto na koje se može, bar tokom školskih raspusta i koji vikend duže, kloniti iz gradova koji visoko kotiraju na svjetskim listama zagađenih.
Provjerili smo šta ti centri nude osim čistog zraka.

Počnimo sa Bjelašnicom. Zimska sezona na ovoj olimpijskoj ljepotici otvorena je 15. decembra, i to koncertom regionalnih zvijezda trep scene - Senidah, Jale, Bube Corellija i Cobyja. Ali, da je sve tako divno kao što je počelo otvorenjem, nije. Naime, ovdje skijaši najviše čeznu za prostorijom za oblačenje i ostavljanje garderobe jer, kako su nam ranije kazali, to rade na parkingu ostavljajući opremu u svoje automobile.

Problem još nije riješen, urađen je samo mali pomak. Iz ZOI’84, naime, kažu da će imati nekoliko prostorija u kojima će se biti moguće presvući, ali samo za ekipe iz ski-škola. Također, nema javnog toaleta, a nije ispravan ni bilboard, koji bi usmjeravao turiste. Na ovoj planini inače skoro i nema putokaza i smjernica za turiste.

Sa jednom kartom na dva skijališta

S druge strane, velika je novina da se od ove godine prvi put u historiji skijanja na Bjelašnici noću može skijati na dvije staze. BX i Kolijevka su ove sezone aktivne srijedom, petkom i subotom. Iz preduzeća ZOI’84 za Dane izdvajaju da su skijaši dobili i novu stazu, kao i novi tehnološki put. Također, postavljen je i underskin koji će omogućiti da šestosjed više ne ledi.

Dok je Bjelašnica za prave skijaše, Igman je više planina za porodična okupljanja i malu raju. Prošle godine na Igmanu, žalili su se naši čitaoci, nije bilo moguće iznajmiti skijašku opremu, a ove godine, tvrde iz ZOI’84, to je omogućeno.

Što se tiče dnevnih sadržaja na Bjelašnici i Igmanu, kako nam kažu iz ZOI’84, većinom su to aktivnosti za ski-škole, takmičenja u alpskom skijanju, Srebrena lisica, FIS djeca za mir, Bor2ski, Telemach speed camp...

“Svake srijede, petka i subote u restoranu Benetton organizuju se after ski-partiji. Uz muziku poznatih izvođača ili DJ-eva cilj nam je da naši skijaši prije i nakon noćnog skijanja imaju bazno mjesto za odmor i druženje”, govore iz ZOI’84.

Iz ovog preduzeća napominju da funkcionisanje Ski-centra zavisi od vremena.

“Nama su potrebni minusi kako bi se kvalitetno proizveo snijeg i zadržao na stazama. Bitno je da imamo konstantnu temperaturu od minus jedan i možemo proizvoditi snijeg, pa da ne moramo zavisiti od padavina”, kažu.

Za one kojima nije poznato, na Bjelašnici postoje žičare, liftovi BX, K1, BY, Heliodrom i Kotlovi, dok je na Igmanu aktivna jedna žičara. Ukupno na ove dvije planine postoji osam baby liftova.

Što se tiče cijena, dnevna ski-karta na Bjelašnici je 35 KM za odrasle, a 25 za djecu. Na Igmanu je 28 KM za odrasle, a za djecu 18. Noćno skijanje je jeftinije - cijena karata za odrasle je 25, a za djecu 15 KM. Direktor ZOI’84 Kenan Magoda ove sezone ukinuo je besplatne karte koje su, prema njegovim tvrdnjama, ranije najčešće dobijali oni koji imaju najviše, a to su političari, privrednici i druge osobe bliske upravnim strukturama.

Na veliku radost skijaša, svi koji kupe sezonsku ski-kartu, mogu je koristiti i na Jahorini, i to dva uzastopna dana. To mogu uraditi tako što će na Jahorini na pokaz ski-karte sa Bjelašnice dobiti vaučer za dva uzastopna dana skijanja. Iz ZOI’84 navode da je to mali korak, ali da pokazuje koliko su spremni na saradnju kako bi postali najbolji skijaški centar regije.

Također, novo rukovodstvo ZOI’84 ukinulo je VIP parking na Bjelašnici. Onaj regularni se i dalje plaća, a dnevni na Bjelašnici košta pet KM, dok je na Igmanu tri. Hotelski smještaj u jeku sezone, u zavisnosti od opremljenosti, košta od 80 do 250 KM, dok najam apartmana od tridesetak kvadrata košta minimalno 100 KM. Iz ZOI’84 nismo dobili odgovor na pitanje koliko novca je ove sezone uloženo u Bjelašnicu.

S druge strane, od ljeta u Jahorinu je uloženo više od 30 miliona KM.

“Čak osam velikih infrastrukturnih projekata je realizovano u rekordnom roku”, pohvalili su se iz Olimpijskog centra Jahorina.

Sezonu je otvorio koncert britanske pop-zvijezde Bryana Ferryja. Dobra zabava se nastavila uz koncert Ace Lukasa u okviru novogodišnjih praznika. Tokom januara i februara najavljene su i apres ski-žurke sa OK bandom, Amadeus bandom i Reginom.

“Pripremili smo i skijaške manifestacije i takmičenja kako sportskog tako i rekreativnog karaktera, a u planu je i organizacija humanitarne trke”, navode iz OC Jahorina.

Za razliku od Bjelašnice, gdje su najviše vidljivi apartmani u izgradnji, Jahorina je pripremila dosta novina, prvenstveno kada je skijaška infrastruktura u pitanju. Izgrađena je prva kabinska gondola uz koju su napravljene tri nove staze dužine pet kilometara. Zatim, zamijenjen je stari lift Poljice novim liftom Sidro koji je povećao kapacitet instalacije za četiri puta.

Izgrađen je i novi sistem rasvjete dužine pet kilometara i sada je skijašima za noćno skijanje, prvi put u historiji Jahorine, na raspolaganju kompletna staza i šesterosjed Poljice. Izgrađeno je i postolje za olimpijski plamen koji je svečano upaljen na zvaničnom otvaranju sezone i koji će gorjeti cijele godine podsjećajući na period Olimpijade i historijski važnu 1984.

Pored skijaške infrastrukture, ne manjka ni ponude za neskijaše i posjetioce planine. Na samom vrhu Jahorine izgrađen je Olimpijski bar sa kojeg se pruža pogled ka jezeru i planinskim vrhovima. Sjetimo se, tadašnji nadležni iz ZOI’84 su još 2018. najavili gradnju restorana i vidikovca na vrhu Bjelašnice. Do dana današnjeg ništa. No, vratimo se Jahorini, s pravom proglašenoj šampionom zimskog turizma jugoistočne Evrope.

 

Još jedan novitet ove sezone je i vožnja ratrakom do Olimpijskog bara i nazad. Na usluzi je i nova kabinska gondola koja ima jednu VIP kabinu, prilagođenu za posebne prilike, što posjetiocima omogućava da se udobno smjeste u kožna sjedišta, otvore bocu šampanjca i prepuste se opuštanju uz pogled na najljepše padine. Avantura se može nastaviti i šetnjom planinskim stazama ili vožnjom motornim sankama.

Jahorina sada ima 45 kilometara alpskih staza, koje su proširene, ublažene i uređene po FIS standardima. Iz OC Jahorina za Dane kažu da su nove staze homologovane i prilagođene za organizovanje skijaških takmičenja evropskog i svjetskog ranga, a ukupno ih je 11.

“Izgradnjom gondole i novih staza nazvanih po teniseru Novaku Đokoviću, povezan je dio skijališta Prača sa dijelom Poljice i na taj način su sada jahorinske staze uvezane u veliku cjelinu. Također, povećan je i kapacitet vertikalnog transporta pa je on sada 17.000 skijaša po satu. Jahorina se može pohvaliti jednom kabinskom gondolom, tri šestosjedne žičare, jednim dvosjedom koji je takođe modernizovan, liftom sidro i dva ski-lifta za prevoz skijaša”, rekli su iz OC Jahorina.

Aktivne su i tri pokretne trake instalirane u dječijim vrtićima, prilagođene za djecu ili početnike u skijanju. Cijene ski-karti su ove sezone više nego prethodnih, ali kako kažu iz OC Jahorina, to je zbog velikih ulaganja i drastično poboljšane ponude. Dnevna karta za odrasle u vrhu sezone košta 50, a za djecu 40 KM.

Noćni skijaši na novoosvijetljenim stazama mogu uživati svaki dan tokom sezone osim u momentima kada vremenski uslovi to ne budu dozvoljavali. Cijena karte za noćno skijanje kreće se od 30 KM, a cijene hotelskog smještaja od 65 KM pa naviše.

Jahorina je zbog svih novih projekata, kako nam kažu, postala meta i ozbiljnih investitora te se trenutno gradi šest velikih hotela. U predsezoni na Jahorini smo zatekli nekoliko skijaša. Nemanja Arsić, koji skija 20 godina, došao je iz Doboja. S obzirom na to da je u tom trenutku radila jedna žičara, smatra da su cijene visoke.

“Da rade sve, bilo bi OK i vrijedila bi puna cijena karte, a ovako sa jednom je dosadno!”, kaže on.

Cijenom apartmana je zadovoljan.

“Iznajmili smo vikendicu za 80 eura na dan, ali može stati 10 ljudi. Kad se to podijeli na više ljudi, prihvatljivo je”, kazao je Arsić.

Vladan Stanojević, rodom iz Beograda, sa trenutnom adresom u Abu Dhabiju, prvi put je na Jahorini.

“S obzirom na to da živim u pustinji gde nema snega, odlučili smo da dođemo. Fenomenalno je. I uslovi i staze. Sve je super. Deca su tu u školi skijanja da nauče, u Abu Dhabiju nemaju mogućnosti. Postoje tamo zatvorene dvorane, ali priroda je priroda”, navodi Stanojević, dodajući da iako dolazi iz inostranstva, jeftino nije.

Na Jahorini, kao ni na Bjelašnici nema prostorije za presvlačanje i ostavljanje opreme, osim za one koji rentaju opremu na planini, te je u rentalima mogu i ostaviti. Parking na Jahorini je trostruko skuplji nego na Bjelašnici, u toku zimske sezone dnevna karta košta 15 KM, a po satu dvije KM. Kao što smo već spomenuli, ski-karta Jahorine, odnosno Bjelašnice, djelimično važi za obje planine.

“Interesa gostiju već ima, ovo je samo prvi korak kada je naša saradnja u pitanju”, kažu iz OC Jahorina i napominju da su obnovili saradnju sa ski-centrima u regionu tako da i ove zime sezonska ski-karta sa Jahorine važi u Sloveniji i Crnoj Gori.

Noćno skijanje svaku noć

Zbog neposredne blizine Jahorine, Ravna planina koja se nalazi u naselju Gornje Pale otvaranjem ski-centra dobija na atraktivnosti i svojim ljepotama privlači mnogobrojne turiste. Skijaške staze ukupne dužine 12,5 kilometara su uglavnom blage, prilagođene skijašima rekreativcima i početnicima.

Ove sezone su, kažu iz Ski-centra Ravna planina, proširili kapacitete staza i sistema za vještačko osnježavanje, te parking i ugostiteljske objekte. Kad ima snijega, u funkciji su gondola, ski-lift i ski-vrtić sa baby liftom koji je besplatan.

Dnevna karta za odrasle košta 25 KM, a za djecu 20. Noćno skijanje ćete platiti 20 KM.

U Ravnoj planini pohvaliti se mogu da je već tri sezone noćno skijanje moguće svaku noć. U sklopu ski-centra nalazi se rental sa kompletnom opremom koju možete iznajmiti za 20 KM. Oni koji dođu na Ravnu planinu mogu da se prepuste cjelodnevnom uživanju i ako nisu ljubitelji zimskih sportova. Tu je proširena gastronomska usluga, park za djecu, obilježene staze za pješake, zip line... Parking je uređen, proširen i besplatan kao i prethodnih sezona.

Mladi ostvare 10.000 noćenja

Planina koja dominira centralnim dijelom zemlje, Vlašić, već odavno nije samo skijaška turistička destinacija. Ovdje se slobodno vrijeme može iskoristiti na bezbroj načina. Među najatraktivnijim, pored skijanja i sankanja su vožnja motornim sankama, potom turno skijanje koje je sve popularnije, a za one koji dođu samo da prošetaju, udahnu čist zrak i ručaju raznovrsna je i gastronomska ponuda.

Skijaški centar opslužuje pet ski-liftova (dvosjed i vučnice) na 15 kilometara uređenih skijaških staza. Staze su prilagođene za rekreativno skijanje, od čega su jedna staza i lift prilagođeni za najmlađe uzraste. Cijene ski-karata nisu se mijenjale posljednjih godina - dnevna košta 28, a za noćno skijanje 17 KM. Naravno, na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažirati instruktore škole skijanja.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, za Dane ističe da je Vlašić svojom raznovrsnom smještajnom ponudom prihvatljiv za turiste različite kupovne moći.

“U samom središtu zimskog centra možete noćiti u luksuznim hotelima i uživati u njihovim programima, a možete i za dosta povoljniju cijenu boraviti u jednoj od brojnih vikend-kuća na istoj lokaciji”, kaže Matošević, dodajući da su elastičnost i raznovrsnost smještajne ponude zapravo jedna od najvećih prednosti Vlašića.

U prosjeku cijena vikend-kuće ili apartmana u toku visoke sezone za desetak osoba iznosi od 100 do 200 KM po danu, dok je u drugom i trećem mjesecu moguće pronaći isti vikend-objekat ili apartman po 50 posto nižoj cijeni.

Cijene hotelskog smještaj u toku visoke sezone se kreću od 60 do 100 KM na dan, dok su u ostalom periodu do 20 posto niže.

Na Vlašiću ne manjka ni muzičke zabave. Već petu godinu zaredom zimsku turističku sezonu na ovoj planini otvorio je prepoznatljivi zimski festival Šankanje. Za ovogodišnju dobru zabavu bile su zadužene regionalne zvijezde Saša Kovačević i Aleksandra Prijović, ali i Amel Ćurić, Rialda, te poznati regionalni DJ-evi.

“Šankanje privlači veliki broj mladih ljudi koji ostvare do 10.000 noćenja u tih nekoliko dana. Mladi su jedan od naših targeta, to su gosti na kojima planiramo budućnost, jer kada jednom zavolite destinaciju, vi ste njen stalni gost”, navodi Matošević.

Najveći trodnevni zimski party

Idemo malo i južnije, do Hercegovine. U sklopu Parka prirode Blidinje, na obroncima Čvrsnice, smješten je skijaško-rekreativni centar Risovac. Sveukupno skijašima je na raspolaganju oko 5.000 metara ski-staza. Na raspolaganju je žičara Doppelmayr četverosjed kapaciteta 98 klupa za iskusnije skijaše, a tu je i vučnica na maloj stazi za početnike. Sankaši imaju odvojenu stazu, a odmah uz ski-staze nalazi se restorani gdje se gosti mogu opustiti uz domaće specijalitete, vina, rakije itd.

Na Risovcu možete iznajmiti i opremu za skijanje po cijeni od 20 do 30 KM, ovisno o kvaliteti. Ski-karta za odrasle košta 25 KM, a za djecu 20. Noćno skijanje je samo na maloj stazi, dužine oko 300 metara, a cijena je 10 KM. Smještaj je na Blidinju jeftiniji u odnosu na ostale planine. Cijene se kreću od 20 do 50 KM, ovisno o vikendicama ili restoranima koji imaju na raspolaganju smještaj. Također, cijena zavisi i od toga da li je uključen doručak. U sklopu restorana Staza trenutno se gradi hotel sa 30 soba.

Voditelji i glavni operativci u restoranu Staza i ski-centru Blidinje Dalibor Marić i Ivica Rezo kažu nam da bi se time donekle izbjegao nedostatak smještaja u ski-sezoni. Za one koje ne skijaju, postoji još nekoliko sadržaja koji ih mogu opustiti, kakvi su, na primjer, ture s konjima i streličarstvo.Treću godinu zaredom održava se i najveći trodnevni zimski party Blidinje Zima Fest, a, između ostalih, nastupaju razni DJ-evi, srbijanski pjevač Saša Matić, grupa Sinergija, Slavonia band i Indira iz nekadašnje grupe Colonia. Dobra vijest, i za skijaše i one koji to nisu, jeste da parkinga ima dovoljno i ne naplaćuje se.

Ipak, prema našem istraživanju, za jedan dan na bilo kojoj planini, uključujući smještaj, hranu i ski-kartu, potrebno je prosječno najmanje 150 KM po osobi. Skijanje definitivno nije jeftin sport.

(Oslobođenje/sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top